Undermåligt underhåll av Alstabadet

Från ett bra bad med simskola och aktiviteter till ett allt sämre där vass tagit över stora delar av strandkanten och blåleran trängt upp genom det uttunnade sandlagret på bottnen innanför bryggorna.

Enköping2006-08-09 00:00
Så beskriver Sven-Gunnar Hultman utvecklingen av Alstabadet utanför Örsundsbro. Han har tillbringat somrarna i sina föräldrars stuga nära Alsta sedan han var barn och lärde sig simma i Alstabadet på 60-talet:
—Då var det ett fint bad, med simskola och andra aktiviteter för barn som jag tror att kyrkan var med och ordnade. Badet var bra under ganska många år framåt också, men de senaste åren har förfallet blivit allt större, säger Sven-Gunnar Hultman, som bor i Gävle men fortfarande kommer till Örsundsbro på somrarna.
—Det behövs en rejäl upprustning, vassen har växt in så att det knappt går att komma i vattnet på utsidan av bryggorna, sandlagret på bottnen är så tunt att blåleran under tränger upp. Omklädningsrummen är under all kritik och bryggorna behöver bytas. De blir såphala när de blir blöta, säger Sven-Gunnar Hultman, som också famfört kritiken till parkförvaltningen i Enköping som ansvarar för underhåll och skötsel av badplatserna.

Befogad kritik
Stefan Mattson, stadsträdgårdsmästare och chef för parkförvaltningen, har svarat på Hultmans brev:
—Han har rätt i alla sina påpekanden, och sedan vi i vintras fick klartecken från politikerna i tekniska nämnden för att det är friluftsbaden i Alsta, Koffsan och Nylada som vi ska satsa på och driva i egen regi kommer vi också att kunna genomföra underhåll på de baden. Alstabadet är prioriterat i vår lista, och nästa år, om inte redan i höst, kan vi sätta i gång. Jag hoppas också att Hultman och andra nyttjare hör av sig med synpunkter, säger Stefan Mattson.

Lång åtgärdslista
Byte av toaletter från den typ med tunnor som byts och som nu finns kvar på dispens, nya men enklare omklädningshytter, nytt staket mellan parkering och badplats och bojar som gräns mellan badplats och sjön ingår i det som troligtvis kommer att göras. Däremot räcker sannolikt inte de 300 000 kronor som totalt avsatts nästa år till investeringar i kommunens friluftsbad och rekreationsleder, till nya bryggor i Alsta tror Stefan Mattson.
Fram till början av 2000-talet låg skötsel och underhåll av friluftsbaden under kommunens skogsavdelnings ansvar och drevs med hjälp av OSA-arbetslag, skyddade arbeten med statligt lönestöd. Sedan skogsavdelningen lagts ned, flyttades ansvaret till parkavdelningen.
— Men vi har inte personal eller resurser motsvarande skogsavdelningens för att kunna underhålla dem, säger Stefan Mattson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om