Tvingas själva ta hand om avfallet

Två nybyggda bostadsområden har problem med avfallshanteringen – de boende tvingas själva dra sopkärlen från soprummet till vägen.

Besvikna. Sedan i juni i år har det varit problem med avfallshanteringen i Åkerberg och liknande problem i ett område i Bredsand. Sopbilarna kan inte vända på ett säkert sätt vilket tvingar de boende att själva ställa ut soporna

Besvikna. Sedan i juni i år har det varit problem med avfallshanteringen i Åkerberg och liknande problem i ett område i Bredsand. Sopbilarna kan inte vända på ett säkert sätt vilket tvingar de boende att själva ställa ut soporna

Foto: David Rydell

Enköping2017-09-12 08:00

Ett nytt luftkonditionerat soprum står tomt. Soptunnorna och komposten står istället 20 meter bort vid parkeringen dit de boende själva i ett bostadsområde i Åkersberg tvingas dra sina sopkärl en gång i veckan.

– Kvällen innan hämtning får vi själva dra ut sopkärlen till parkeringen precis intill bilarna – annars blir det ju ingen hämtning, säger en av de tiotalet boende som vill vara anonym. De boende sluter alla upp för att berätta om problematiken.

Kärlen står ute i värmen. Lukt sprider sig och larver och flugor festar på soporna – en tydlig kontrast till de vita moderna husen lite längre bort. Det har varit problem sedan 20 juni då de första boende flyttade in i de 48 lägenheterna. För att kunna kom in och hämta soporna måste sopbilen backa.

– Vi har till och med tagit bort en parkeringsplats för att det ska bli ännu enklare, fortsätter de berätta.

Arbetsmiljöverkets regler ramar in problemet – sopbilar tillåts rent generellt inte att göra backningen som krävs för att hämta sopor på området.

– Det är för säkerhetens skull det finns regler och normer – de ska skydda människor och egendom i området, säger Carl-Gustav Runborg – transsportsamordnare på VafabMiljö.

VafabMiljö är sedan 2015 ansvariga för insamlingen av hushållsavfall i Enköping. De menar att antingen måste soprummets placering eller transportvägen dit ändras för att uppfylla Arbetsmiljöverkets bestämmelser.

För att kunna genomföra en säker vänding krävs det att sju stycken parkeringsplatser tas bort eller omlokaliseras.

– Vi har kollat på området och lämnat förslag på ändringar som möjliggör att avfallshanteringen kan ske på ett säkert sätt, säger Carl-Gustav Runborg och berättar att man för en dialog med bostadsbolaget SHH som ansvarar för bostadsområdet.

Det är inte bara de boende i Åkersberg som har problem. Även i Bredsand ligger ett nybyggt bostadsområde där de boende också tvingas dra ut sina egna sopkärl.

– Det är problem med att kurvorna är feldimensionerade. Det kan låta lite löjligt men det finns regler och normer kring det här som måste efterföljas precis som exempelvis brandsäkerheten. Oftast har man tid att upptäcka sådant här i tid inför byggandet, förklarar Carl-Gustav Runborg.

Det är en bitvis snårig byråkratisk labyrint genom bestämmelser och regler som utvecklar sig. Innan bygglov godkänns är det kommunens ansvar att skicka ut ärendet på en remissrunda till inblandade parter.

– Vi lämnar in planer och ritningar för att få bygglovet beviljat av kommunen – däribland planer för avfallshanteringen – och de i sin tur skickar ut ärendet på en remissrunda till berörda parter. Det är svårt att säga vart det har gått fel men vi jobbar för att lösa det, förklarar Martin Sjölund som är projektansvarig på SHH.

När det gäller bostadsområdet i Åkersberg har VafabMiljö inte fått någon möjlighet att uttala sig och i Bredsand skickade de in ett remissyttrande på bygglovsansökan.

– Detaljplaner och bygglov kan tas fram år innan det faktiskt börjar byggas – mycket kan förändras under tiden. Vi kom in efter att vissa av planerna godkänts och det gör att en sådan här olycklig situation kan uppstå. Vi hoppas fortsätta vår dialog med SHH och lösa det här snabbt, säger Carl-Gustav Runborg och berättar att man idag har ett bra samarbete med kommunen för att vara behjälpliga innan en sådan här situation uppstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!