"Tvångsvård en sista utväg"

Tvångsvård av unga ger oftast inget bra resultat, därför är det en lösning man tar till som en absolut sista utväg. Så bemöter andre vice ordföranden i Enköpings socialnämnd, Magnus Ahlkvist (V), den kritik som en polis framfört mot socialtjänsten.

Enköping2011-10-13 08:56

Kritiken gällde hanteringen av den 15-åring som tillsammans med sju andra nu står åtalad bland annat för två mordbränder i Enköping i somras. Han var aktuell i en rättegång tidigare i år då han dömdes bland annat för att ha mordhotat rektorn på sin skola. Inför rättegången gjorde socialtjänsten en utredning av 15-åringen, och föreslog att pojken skulle få en kvalificerad kontaktperson.

Den kritiska polisen anser att om beslut om tvångsvård tagits redan då skulle den våg av brott som 15-åringen deltog i och bedöms ha varit huvudman för, ha förhindrats. Monica Landén (KD) är ordförande i socialnämnden i Enköping:
– Jag kan inte detaljerna och kan inte heller uttala mig om enskilda ärenden. Men tvångsvård är allvarliga beslut att ta.

– Säkert kommer ärendet att tas upp på nästa sammanträde, vi behöver information. Men om det kommer att bli en policydiskussion om placeringar kan jag inte kommentera.

Att hög arbetsbelastning skulle ha haft inverkan på utredning eller bedömning tror inte Monica Landén:
– Arbetsbelastningen på vissa områden har varit hög periodvis eftersom personal varit på vidareutbildningar, det gäller bland annat enheten för barn och unga. Men det har inte varit fråga om långa perioder.
Magnus Ahlkvist är av annan uppfattning:
– Antalet utredningar per socialsekreterare är mycket högre i Enköping än i andra kommuner enligt uppgifter som vi fick vid ett seminarium nyligen. Det är naturligtvis inte bra. Jag tror att våra socialsekreterare gör bra och rättssäkra bedömningar, men de orkar inte vara kvar på sina tjänster någon längre tid på grund av arbetsbelastningen.

Ahlkvists kommentar till en eventuell policydiskussion om tvångsvård är:
– Det går inte att ha en generell policy eftersom det ska och måste göras individuella bedömningar av varje enskilt fall. Generellt gäller att tvångsvård sällan ger bra resultat.

15-åringen är nu placerad enligt lvu, lagen om vård av unga, på vårdhem dit han flyttades efter att hu suttit häktad närmare en månad. Jan Håkansson, närpolischef i Enköping, instämmer inte i sin anonyme kollegas kritik mot socialtjänsten:
– Jag har fullt förtroende för att socialtjänsten gör sitt jobb och har ingen kritik mot dem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om