Tvångsinlösen på gång

Enköpings kommun ska inleda arbetet med en ansökan om en expropriation (tvångsinlösen) av fastigheten vid gamla Enköpingstvätten godkänns.

Tvångsinlösen. Nu ansöker kommunen hos regeringen om en expropriation av gamla Enköpingstvätten.

Tvångsinlösen. Nu ansöker kommunen hos regeringen om en expropriation av gamla Enköpingstvätten.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2017-06-29 13:00

Beslutet togs av kommunens Plex-utskott (plan och exploatering) vid det senaste sammanträdet.

Fastigheten, som ligger i korsningen Salavägen-Östra Järnvägsgatan, är kraftigt förorenad av perkloretylen både i jordlagren och i grundvattnet. Föroreningen orsakades av kemtvättens verksamhet vid platsen mellan åren 1962 till 2007.

Flera utredningar har genomförts i syfte att avgränsa föroreningen och att kartlägga spridningen av den. En utökad riskbedömning och åtgärdsutredning genomfördes under 2016.

En sanering är nödvändig av området för att det ska gå att använda i framtiden och för att skydda grundvattnet i Enköpingsåsen.

Hur lång tid det tar innan en sanering kan påbörjas är oklart, troligen tar det flera år.

– Vi räknar med att beskedet om exproprieringen tar några månader. Vi vet inte exakt, vi gör nästan aldrig sådana här ansökningar, säger Magnus Åsman på kommunledningskontoret.

Den tidsödande processen blir ansökan om statliga medel hos Naturvårdsverket för saneringen. De medel staten har för den här typen av åtgärder är förbokade flera år i förväg.

– Så det är fortfarande en lång process innan grävmaskinen kommer dit, konstaterar Magnus Åsman.

För att få statliga medel för en sanering krävs en huvudman för projektet och fastigheten har inte längre någon juridisk ägare efter att den sattes i konkurs. Det finns alltså ingen ägare som kan ta ansvaret för en sanering.

Kommunledningskontoret har tidigare beslutat att kommunstyrelsen ska åta sig huvudmannaskapet för en sanering. Genom att expropriera fastigheten blir risken mindre för att kommunen att få miljöansvaret för den, vilket man får om man köper in fastigheten.

– Så kommunen ska vara skadeslös. Det är bara det administrativa arbetet som kostar i tid, men det är ingen stor summa, säger Magnus Åsman.

När fastigheten väl är sanerad räknar man med att den får en värdeökning, hur stor ökningen blir beror på vilket skick fastigheten då är i. På sikt är tanken att marken ska gå att använda för exempelvis handel eller industri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!