Tryggare boende hos EHB

Bosociala samordnare hos EHB möter alla nya hyresgäster.

Enköping2016-12-09 10:01

De går igenom hur fläkten fungerar, hur tvättstugan sköts, hur sopor ska sorteras och vart man ringer om man får krångel med lägenheten.

– Det här är jätteviktigt. Vi fångar upp många problem, det är ett förebyggande arbete, säger Hanna Ahlin, en av EHB:s nya bosociala samordnare.

Från den första oktober besöker EHB:s bostadssociala samordnare alla som flyttar in i en EHB-lägenhet.

– Det har hänt mycket den senaste tiden och vi ser i våra kundmätningar att det finns bekymmer, säger Jennie Sahlsten, VD vid EHB.

Framför allt är det i tvättstugorna och soprummen som det blir problem, det städas och sorteras inte som det ska göras och tvättider hålls inte. Det leder till missnöje och otrygghet bland de boende.

Att hyresgästerna får rätt introduktion är viktigt, det påverkar hela trapphuset.

– Det handlar mycket om att skapa trygghet för hyresgästerna, säger Jennie Sahlsten.

Det var när EHB:s bostadskö slogs samman med Uppsalas som två tjänster frigjordes och man kunde avsätta dem för andra arbetsuppgifter.

– Vi har sett behovet av att fler anställda rör sig ute i bostadsområdena och möter hyresgästerna. Det här har fungerat jättebra och det finns behov av minst två bosociala samordnare till, men det är en ekonomisk fråga också. Just nu måste vi lägga pengar på fastighetsunderhåll, säger Jennie Sahlsten.

Omkring 20 nya hyresgäster hos EHB får besök av de bosociala samordnarna Hanna Ahlin eller Jimmy Dahlqvist varje månad.

– Det är roligt att prata med folk, vi träffar alla möjliga hyresgäster. Allt från 18-åringar och barnfamiljer till 80-åringar på Kryddgården, säger Hanna Ahlin.

Den här dagen är det familjen Mohamad/Ibrahim som får besök av Hanna.

Pappa Hasan och mamma Barivan flyttade med sina tre barn till Enköping för bara några dagar sedan, från ett asylboende i Alby. De flydde från kriget i Syrien, där de bodde i storstaden Aleppo, och kom till Sverige för drygt ett år sedan.

Hasan jobbade som svetsare men även som frisör i Syrien, även Barivan är frisör och hon har pluggat franska på universitet.

Med hjälp av tolken Zina Malek, som arbetar som handläggare på integrationsenheten i Enköping, berättar Barivan Ibrahim att de inte kände till Enköping tidigare men tycker det är en fin stad och att de gärna vill stanna kvar här.

Hemma i Aleppo bodde de också i en lägenhet.

Men det är stor skillnad på lägenheterna i Syrien, det är mycket nytt att tänka på konstaterar både Barivan och tolken Zina.

De får följa med Hanna som bland annat visar dem var deras förråd finns, berättar om hur fläkt, brandvarnare och annan teknisk utrustning fungerar i lägenheten och om hur man sopsorterar.

– Vi kommer att köra projektet ett tag så vi ser vilka effekter det har, säger Jennie Sahlsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om