Läkaren vilseledde kvinnan genom att påstå att hon led av bröstcancer. Men i december i fjol när läkaren tog emot patienten penetrerade han hennes underliv med fingrarna. Det är att likställa med våldtäkt menar Uppsala tingsrätt som nu dömer honom till två års fängelse och 115 000 kronor i skadestånd till brottsoffret. UNT har skrivit om ärendet tidigare.
Händelsen polisanmäldes i början av december förra året och en förundersökning inleddes. Mannen reste utomlands men utredarna fick kontakt med honom. I mitten av januari anhölls mannen i sin frånvaro. Gripandet skedde när han återvände till Sverige i mitten av februari.
Brottsoffret bedöms ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation då hon utreddes för en sjukdom som läkaren påstod var allvarlig.
Kvinnan i fråga hade sökt vård i december i fjol i samband med ett covidtest på grund av att hon hade ont i bröstkorgen. När läkaren tog emot kvinnan kände han på hennes bröst och sa att han kände klumpar. Det gjorde henne orolig då en närstående nyligen gått bort i cancer.
Han bokade in henne för en ultraljudsundersökning efter vanliga kontorstider, bad henne klä av sig och att även ta av sig underkläderna eftersom cancer kan sprida sig till livmodern, enligt kvinnans vittnesmål.
Under "undersökningen" frågade han om det gjorde ont samt om det var behagligt, enligt kvinnans vittnesmål. Hon svarade nej alla gånger, uppger hon.
"Hon kände att undersökningen var fel och att den inte gick till som en vanlig gynekologisk undersökning" står det i handlingarna.
Läkaren dömdes på fredagen mot sitt nekande.
Tingsrätten finner att det är ställt utom rimligt tvivel att läkaren genomfört brottet. Läkarens försvarare Esra Akay Ranestål säger att läkaren vill överklaga beslutet.
– Jag har precis pratat med min klient och han vill överklaga. Han mår väldigt dåligt av att tingsrätten inte beaktat det han har berättat. Omständigheterna visar tydligt att de genomförda undersökningarna varit medicinskt befogade och genomförda efter dialog med patienten. Jag är inte nöjd, säger Esra Akay Ranestål.
Eftersom tingsrätten bedömer risken för att läkaren avviker ska han hållas häktad tills dess domen vinner laga kraft.
I domen framgår att läkaren sagt upp sig från sin tjänst på Enköpings lasarett och att han troligen kommer förlora sin läkarlegitimation efter domen.
Johanna Woltjer är sjukhusdirektör på lasarettet i Enköping.
– Vi beklagar verkligen att patienten har blivit utsatt för en sådan fruktansvärd händelse. Att bryta mot det unika förtroendet mellan patient och läkare är fullständigt förkastligt. Vi är mycket illa berörda av det inträffade. Läkaren har inte varit i tjänst sedan allra första början på ärendet. Han är inte heller längre anställd vid lasarettet, säger Johanna Woltjer.