Det låg en doft av brända mandlar och friterade munkar över centrala Örsundsbro där knallar från när och fjärran slagit upp sina stånd på drygt tre kilometer avstängda gator. Och trångt blir det när ett samhälle byggt för 2 000 personer tar emot drygt tio gånger så många under en dag.
Mat att äta direkt eller ta med sig utgjorde en inte så liten del av kommersen. Ska man döma av de genomskinliga plastpåsarna med inhandlade varor var munkar, kokosbollar och vilt- och andra delikatesskorvar särskilt populärt.
Den lokala "Bärstaklämman", fläskkött med sallad, lök och en röra och som bara serveras på Mickelsmässs, utgjorde en barometer på besökarantalet. Köerna ringlade långa till serveringsstånden och enligt mässgeneralen Mats Marklund var det högre tryck än någonsin på utspisningen. 6 000 klämmor beräknades gå åt och mellan tummen och pekfingret uppskattade Mats Marklund att åtminstone 25 000 besökte marknaden under dagen.
Före övrigt bjöds det ut en mängd annat såsom elektriska fotfilar, leksaker, fårullstofflor, kepsar med mera, med mera.
– Det går bra, folk är köpglada, sade Maragreta Pettersson som sålde underkläder, strumpor och stickat.
Örsundsbroborna man ur huse denna dag och många är inblandade i arrangemangen. Men de flesta besökarna kommer utifrån. Mary-Ann Grewe från Upplands Väsby var där med barnbarn och barnbarnsbarn. Hon har varit på flera Mickelsmässmarknader tidigare.
– Det är trevligt och alltid hittar man något att köpa. Dessutom träffar man på en och annan bekant, sade hon.
Örsundsbro fyller i år 150 år och för att fira det hade man hyrt in en koleldad Djurgårdsfärja som gick till Salnecke slott och tillbaka. Passagerarna fick under färden en föredragning om Örsundsbros historia.
Mickelsmäss anordnades första gången 1974. Lions är huvudarrangör och vinsterna från marknaden fördelas på arrangerande föreningar utifrån arbetsinsats.