Tova Beijers sjukdomshistoria började vid ett och ett halvt års ålder då hon fick celiaki (glutenintolerans). Vid två års ålder fick hon diabetes typ 1. Båda de sjukdomarna är autoimmuna.
Sedan några år har Tova en pump. Pumpen efterliknar bukspottskörteln och ser till att rätt mängd insulin pumpas ut i blodet.
Tova klarar av nästan allt själv. Hon visar hur hon smidigt kollar blodsockret genom att föra en mätare mot en knapp som sitter i hennes överarm.
Sjukdomen kan i dagsläget inte botas. Tova har vant sig vid den sedan hon var liten. För återstoden av livet måste hon vara noggrann med kosten och hålla blodsockret på rätt nivå.
– Det är en sjukdom som aldrig tar paus, men man vänjer sig vid det med, konstaterar Ulrika Beijer som är mamma till Tova.
Familjen gör sitt bästa för att avdramatisera sjukdomen och leva så normalt som det bara är möjligt. Lördagsgodiset får Tova passa på att äta i samband med en måltid.
– Vi tycker inte att sjukdomen ska styra, utan att vi ska styra den, säger Ulrika.
Under tiden leker Tova förtjust med Ulla Lindströms hund Penny.
– Vad önskar du dig mest av allt? frågar Ulrika Tova.
– En diabeteshund, svarar Tova snabbt.
Ulla Lindström har haft sin diabetes sedan hon var 16 år.
– Att vara tonåring och få diabetes var ingen bra kombination, säger Ulla och berättar om hur hon verkligen fick kämpa för att våga sticka sig själv för första gången.
Under de över 50 åren som gått har hjälpmedlen blivit smidigare. Dagens pumpar känns som en välsignelse jämfört med de gamla sprutorna.
– Det har förenklat livet för oss diabetiker, säger Ulla.
Både Tova och Ulla är med i Diabetesföreningen Enköping Håbo, som ingår i Diabetesförbundet. Förbundet kan stötta och ge råd i många frågor. 21 september har Diabetesföreningen ett möte på Wallinska gården, till vilket man ska bjuda in föräldrar till barn med diabetes. På mötet ska man informera om sjukdomen.
Under mötet kommer Ulrika Beijer, som är dietist och idrottslärare, att prata om kost och motion för diabetiker.
– Det är mycket viktigt att vara öppen med sin sjukdom och för omgivningen är det viktigt att försöka få i diabetikern lite sött vid lågt blodsocker, säger Ulla Lindström.
Vid diabetes typ 1 angriper och förstör immunsystemet de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Orsaken är ännu så länge inte känd.
Diabetes typ 2 kan bero på flera faktorer: arvsanlag, övervikt, inaktiv livsstil, stress och hög ålder är några.