Förstärkning av EU:s arbete för att stoppa gränsöverskridande kriminalitet är en av de viktigaste frågorna som Tomas Tobé vill arbeta med i EU-parlamentet.
– Vi behöver stärka Europol och göra det möjligt för nationella och lokala polismyndigheter att dela information med EU:s polismyndighet och via den med varandra. Ett exempel är internationella stöldligor som det är problem med i Enköping och i regionen. Det borde gå att stoppa dem redan vid gränsen om Europol larmat, och också att utvisa även EU-medborgare om de begått brott, säger Tomas Tobé.
Även en förstärkning av svenska tull- och polismyndigheter behövs menar han, men det är en fråga för Sveriges regering och riksdag.
– EU behöver också en gemensam asylprövning direkt vid våra yttre gränser. Den satsning som gjorts på Frontex för att säkra gränserna är bra, men alla länder behöver också bidra till att rättssäkra asylprocesser kan genomföras vid gränserna, anser han.
Det utskott han kommer att välja i EU-parlamentet är LIBE, som enligt parlamentets svenska hemsida har hand om medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor, och som Tomas Tobé beskriver som det utskott som hanterar frågor om lag och ordning, och invandring.
– För mig är det viktigt att EU prioriterar att minska rörligheten för kriminella, att EU får en gemensam och kontrollerad invandring, att handeln inom EU ökar och att vi arbetar klimatpolitiskt för ökad användning av förnybart bränsle och mera kärnkraft.
Att EU-kommissionen i sitt förslag till långtidsbudget 2021-2027 föreslår nästan en fördubbling av forskningsanslagen ser Tomas Tobé som positivt och han hoppas att det innebär en satsning på nästa generations kärnkraftsteknik. Däremot är han bestämt emot förslaget att Sveriges bidrag till den gemensamma budgeten ökas med 15 miljarder kronor årligen vilket skulle kunna bli en effekt av bland annat Brexit.
I långtidsbudgeten ingår även CAP, EU:s jordbruks- och regionalpolitik och -stöd.
– Dit går 70 procent av budgeten och en omfördelning behövs. Jordbruksstöd behövs, men strukturfonderna är alldeles för stora och måste begränsas, säger Tomas Tobé.
Strukturfonderna, där regionalstöden ingår, går framför allt till andra länder och en minskning berör svenska regioner i begränsad omfattning anser han.
Inte bara EU:s parlament kommer att förnyas i år, kommissionen ska få en ny ordförande, och europeiska rådet ny ordförande och utrikesrepresentant. Moderaternas favorit som ny kommissionsordförande är Alexander Stubb från Finland. EPP, den partigrupp i parlamentet som M ingår i, har tyske kristdemokraten Manfred Weber som toppkandidat.
– Medlemsländerna förhandlar om vilka som ska besätta olika positioner. Det viktiga är att det är personer som tror på effektivt samarbete inom EU, säger Tomas Tobé.