Tillfälle lära skilja på ätligt och oätligt

Söndagens svamputställning vid Främjarstugan i Bredsand lockade både gamla och unga att se på och diskutera svampar, ätliga såväl som oätliga.

Svamputställningen vid Främjarstugan lockade många intresserade besökare.

Svamputställningen vid Främjarstugan lockade många intresserade besökare.

Foto: Lotta Lille

Enköping2018-09-23 21:00

Ruth Hobro och Gunnar Sjödin som arrangerade utställningen fanns tidigt på plats med välfyllda korgar med mängder av svamp som de plockat i hemskogarna i Ekolsund. Med fanns också högar av plastlådor att dela upp dem i, och kartoteket med gröna, gula och röda kort där svamparnas namn och information om växtplatser och eventuell tillredning fanns att läsa:

– Rött är giftigt, grönt är ätligt och gult är obekant. De kanske är ätliga men vi vet inte och då ska man vara väldigt försiktig, säger Ruth Hobro på språng med ännu en svamp som söker sin låda med närbesläktade exemplar.

Ruth Hobro och Gunnar Sjödin är entomologer, specialiserade på insekter. Gunnar Sjödins specialitet är skalbaggar, Ruth Hobros stritar och skinnbaggar.

– Men med insekterna följer växter och svampar, så kunskap om svampar följer med, säger Ruth Hobro.

Dora Wallinder och Bernt Almgren är två av besökarna vid utställningen. De plockar gärna svamp i skogarna runt Enköping. Liksom många andra har de sett hur det trots sommarens långa torka nu efter regnen kommit mängder av svamp.

I utställningen känner de snart igen svampar de sett i dikesrenar och skogsbryn men inte vetat vad det var:

– Det är bra att lära sig mera. Nu plockar jag gula kantareller, trattkantareller och Karl Johan, men här ser vi flera som vi kan låta hamna i svampkorgen, säger Dora Wallinder.

Ruth Hobros råd till ovana svampplockare är att börja med sådana de känner igen, och sedan utöka med två nya arter varje säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om