Thorsvi lämnar mjölken för köttdjur

Nya investeringar för fortsatt mjölkproduktion eller en omorientering av gårdens inriktning. Det var valet som Carl och Margareta Hermelin och sönerna på Thorsvi gård i Trögden sydöst om Enköping stod inför för några år sedan. Det blev en ny inriktning på köttdjursproduktion, och mjökkorna började säljas av i juni 2006.

Carl Hermelin

Carl Hermelin

Foto: Nina Leijonhufvud

Enköping2007-02-09 00:01
- Jag hade tappat gnistan för mjölkkorna, det är ett tungt arbete med mycket passning och det hade behövts stora investeringar om vi hade fortsatt med mjölken. Ingen av våra tre söner var heller intresserade av att fortsätta med mjölk, och då blev valet inte så svårt, säger Carl Hermelin.
Tidigare hade Thorsvi gård drygt hundra mjölkkor som mjölkades i grop. Mjölkgrop hade man haft sedan 1960-talet, den som användes när produktionen upphörde byggdes 1977. Gropen och all utrustning finns kvar. Eventuellt kommer den att behövas när det 20-tal SRB-kor som behållits betäckta med Hereford har kalvat:
- Men det kan vara lite vanskligt också om mjökproduktionen stimuleras hos korna, säger Carl Hermelin.

En som skulle bli glad är i varje fall ladugårdskatten Dykarn. Stor och präktig har han varit van att dyka först ner i hinken med restmjölk vid varje mjölkning. Sedan korna försvann har han fått gå över på torrfoder.
Nu finns det 40 moderdjur, dikor, på gården. Vid full besättning kommer man att ha 85 dikor. De går i kall lösdrift men med tillgång till ladugårdens drygt hundra båsplatser. Strax intill är djupströbäddarna inredda där kalvarna föds och får gå med sina mödrar några veckor tills det är dags att flytta över till stora lösdriften.

Utfodringen i utomhusdelen av lösdriften sker via transportband från fodertornet. Kraftfoder fördelas i fem foderautomater ute, och en inne i ladugården. Givorna bestäms via dator och transpondrar i djurens halsband.
- Gårdens omsättning har minskat sedan vi lämnade mjölken och gick över på köttdjur. Intäkterna har minskat, men också utgifterna. En anställd har sagts upp och fodergivorna är mycket mindre till djuren nu. Resultatmässigt kommer det att gå ihop och totalekonomin kommer att bli bra när allt kommit på plats, säger Carl Hermelin.
Thorsvi gård omfattar 530 hektar varav 220 åker. Till det kommer 200 hektar åker som arrenderas. 50 hektar, varav hälften åkrar, används som beten. I dag är en heltidsanställd för växtodlingen och en deltidsanställd i ladugården, och en säsongsanställd över växtsäsongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om