Under onsdagen anordnade Westerlundska gymnasiet en temadag med fokus på integration. Tillsammans skulle elever från samhällsprogrammet och nyanlända elever på det så kallade Introduktionsprogrammet, IM, genomföra en tipspromenad för att stärka gemenskapen.
– Det här är bara ett andra litet steg i det här initiativet. Vi ska utveckla det här ännu mer, säger arbetslagsledare Marika Brodd.
Temadagen startade med att ungefär 250 elever samlades i WGY:s stora aula, där de respektive programrektorerna Christian Eklöv Hagman och Daniel Hellström pratade om bakgrunden till varför aktiviteterna skulle äga rum. Bland annat det faktum att omkring 160 nya elever börjat på skolan senaste året.
– De nya eleverna är här på skolan, men vi är ändå inte tillsammans. Vi måste börja se individer istället för grupper, sa Christian Eklöv Hagman.
Därefter presenterades upplägget för dagen. Eleverna från de båda programmen delades in i grupper om fyra och skulle sedan genomföra en tipspromenad där man var tvungen att samarbeta för att svara på frågorna.
– Det kommer att krävas samarbete och kunskap från båda grupperna. Frågorna handlar om Enköping och Sverige, men också om andra kulturer som eleverna på IM har bättre koll på, säger Marika Bodd.
Väl ute på promenaden fanns vid varje station två frågor, en med fokus mot Enköping och Sverige, och en andra riktad mot en annan kultur. Samhällseleven Helge och Rohullah från Introduktionsprogrammet ingick i grupp 2 och de gillade dagens upplägg.
– Det är kul, vi har inte gjort något sånt här tidigare. Men vi har jobbat mycket med integration och att förhindra segregation på samhällsprogrammet, berättar Helge.
– Jag tycker det är jätteroligt och bra det här. Det är kul att få hänga med eleverna från samhäll, instämmer Rohullah.
Det första steget i arbetet med fokus på integration togs redan förra året. Då anordnade man flera föreläsningar för eleverna, samt att eleverna från Samhällsprogrammet fick intervjua de som går introduktionsprogrammet, berättar Claes Gabrell och Marika Brodd, som arbetat med de olika projekten.
– Det föll väldigt väl ut, och det projektet verkade uppskattas av samtliga elever.
Varför är integration viktigt?
– Det handlar väldigt mycket om att försöka bryta anonymiteten på skolan, att eleverna får chansen att lära känna varandra, säger Claes