Teater mot droger - nytt projekt i Enköping
Teaterledaren Camilla Wiman Bengtsson och fritidsledare Ingela Keijser ligger i startgroparna med ett projekt mot droger.Genom att tillsammans med ungdomar sätta upp en teaterföreställning och ta fram en utställning hoppas de kunna förmedla kunskaper på ett roligt sätt.
Camilla Wiman Bengtsson, Johannes Lindholm och Ingela Keijser kommer att arbeta tillsammans i projektet där ungdomar ska få lära sig att agera på scenen och argumentera. Nyttiga kunskaper även i andra sammanhang.
Foto: Maria Lindblom
— Jag tror att flera har anmält sig både för att de vill spela teater, men också för att de tycker att det är viktigt att engagera sig i drogfrågan, säger Camilla Wiman Bengtsson som även är ledare för teatersektionen i Cabarésällskapet Den Gyllene Pepparroten.
Både hon, Ingela Keijser och representanter för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV) anser att det är dags för Enköpings vuxna att engagera sig mot droger. I projektet är både föräldrar och ungdomar från 13 år välkomna. Deltagarna kommer att delas upp i mindre grupper.
— Vi har nu droger i alla skolor i kommunen och användandet har krupit ner i åldrarna, säger Camilla Wiman Bengtsson.
Hon hoppas och tror att kommunens drogsamordnare, polisen, socialförvaltningen med flera vill vara med och stötta teaterprojektet. Flera har varit mycket positiva till idén vid en första kontakt.
— Tanken är sedan att andra elever ska kunna komma hit till Aktivitetshuset för att titta på pjäsen och utställningen. Vi kan också åka ut till skolorna och spela, säger Ingela Keijser.
Det finns gott om intresserade ungdomar enligt henne. Det gäller bara att snappa upp dem.
— Det gäller att få dem att inse att de är en otrolig kraft, säger Ingela Keijser.
Att genomföra dramaövningar om konkreta situationer kan ha dubbel effekt. Man kan få deltagarna att tänka till om olika ställningstaganden, det stärker ungdomarnas självuppfattning och de skaffar sig kunskap på ett roligt sätt, enligt Camilla Wiman Bengtsson.
— Olika estetiska uttryck gör det lättare att jobba med ett tungt ämne. Det här kan också vara ett bra sätt att träna sig i att våga säga nej i känsliga situationer, säger hon.
En av de kommande projektdeltagarna, Johannes Lindholm, 17 år, tycker att det ska bli roligt att lära sig spela teater.
— Och om det är kul så matar man nog in mer information, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!