Tapp i företagsklimat men några är nöjda

Enköpings och Håbo kommuner sjunker i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat.

Peter Vägermark, vd Elvbygg AB i mitten inför taklagsfesten för Enahallen i mars i år. Patrik Törnevik t v, Claes Lagelius t h.

Peter Vägermark, vd Elvbygg AB i mitten inför taklagsfesten för Enahallen i mars i år. Patrik Törnevik t v, Claes Lagelius t h.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2018-10-02 16:30

Enköping tappar så mycket som 42 placeringar i rankingen och är nu på plats 120 av 290, och Håbo tappar 16 placeringar och hamnar på plats 203.

I Enköping är det service och attityder till företag och tillämpning av lagar och regler som företagarna anser har förändrats mest mellan 2018 och 2017. På frågan om tjänstemäns attityder till företagande har kommunen sjunkit hela 76 placeringar jämfört med år 2017.

Tendensen har varit sjunkande ända sedan 2010 då Enköping placerade sig på den del av betygsskalan mellan 1 och 6 som Svenskt Näringsliv betecknar som positiv, det vill säga över 4, med betyget 4,03. 2017 blev betyget 3,47 och i år 3,37.

De två enkätfrågorna om tillämpning av lagar och regler och om service till företag har tappat med 66 respektive 65 placeringar jämfört med 2017. Betyget i första frågan år 2017 var 3,09, och i årets mätning 2,91. Servicebetyget sjönk från 3,12 till 2,95.

Men ett företag som har bra erfarenheter av Enköpings kommun är Marin & Servera i industriområdet i Varghällar:

– Vi har generellt en god bild av samarbetet med kommunen. De har lyssnat och agerat till exempel när vi som i somras hade problem med upprepade strömavbrott. Vår erfarenhet är att Enköping är minst lika bra som andra kommuner, säger Per-Erik Kanström, ekonomichef för Martin & Servera Logistik AB.

Peter Vägermark, vd för Elvbygg AB, är nöjd med hur kontakterna utvecklats:

– Vi har sett stora framsteg på byggavdelningen och samverkar bra med dem vi har kontakt med, säger Peter Vägermark.

Att Enköping ändå tappar i rankning beklagar finanskommunalrådet Helena Proos:

- Går man in på olika områden ser man att vi ökar på en del och minskar på andra områden, men vi tappar på totalen. Vi måste fortsätta utveckla vårt arbete med Team näringsliv och säkerställa att vi jobbar för att möta de behov som näringslivet har, säger Helena Proos.

I Håbo har "konkurrens från kommunen" stigit hela 184 placeringar i rankingen, i övrigt är det liksom i Enköping tillämpning av lagar och regler och politikers attityder till företagande som tappat flest placeringar i faktorsrankningen.

Liselotte Grahn Elg, kommunalråd i Håbo kommun, var inte överraskad av resultatet i företagsrankingen:

– Det var väntat efter vårens ranking, men vi har också startat ett åtgärdsprogram med 51 punkter för att förbättra företagsklimatet. I det ingår också att styra upp så att företag likabehandlas kompetent och professionellt i förhållande till lagar och regler. Det är också viktigt att det finns förståelse från båda parter i kontakter mellan kommun och företag, säger Liselotte Grahn Elg.

Inte heller svaret på frågan om konkurrens från kommunen överraskar henne:

– Den kommunalt subventionerade fotvården för alla över 65 är ett sorgebarn, säger hon.

073-662 1123

Rankning av företagsklimat

Svenskt näringslivs undersökning bygger till två tredjedelar på enkätsvar från drygt 30 700 företagare i hela landet. I Uppsalaregionen, länet plus Norrtälje, har 1 061 företagare svarat på enkäten.

Förutom enkätsvaren på 12 olika faktorer där ett sammanfattande omdöme och delfrågor även om attityder och två infrastrukturfrågor ingår, bygger rankingen på sex statistiska faktorer från SCB och UC AB.

Sveriges 290 kommuner rangordnas efter antalet poäng, delvis viktade, för varje faktor.

Varje kommuns placering är beroende av hur andra kommuner bedömts, en sämre placering ett år kan bero endast på att andra kommuner placerats bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om