Tänkvärda tips och roliga recept på matskola
Mat är lika viktigt för gamla som för unga, men aptiten kan bli sämre på äldre dagar, och man kan behöva tänka på andra saker vad gäller kosten än vad man gjorde som ung.
Samling i köket för Dagmar Sandberg, Bengt Björkman och Gunborg Thunell.
Foto: Lotta Lille
UNT träffar henne i Västerledsskolans hemkunskapslokal där de fyra elevköken är upptagna av fyra grupper pensionärer som hjälps åt att laga ugnsbakade rotfrukter med lax. De bildar en av totalt fem matskolegrupper för äldre under höstterminen.
- Det är roligt att arbeta ihop med andra, och visserligen har vi lagat mycket mat genom åren, men det går alltid att plocka upp tips och nya recept, säger Gunborg Thunell som arbetar tillsammans med Bengt Björkman och Dagmar Sandberg.
- Vi har fått bra recept här, lättlagat och goda har maträtterna varit, säger Bengt Björkman då han snabbt tittar upp från flitigt skivande av potatisar.
Väninnorna Gunborg och Dagmar har minskat bridgespelandet två timmar i veckan för att kunna vara med på matkursen, berättar Dagmar Sandberg, och säger samtidigt att det har varit väl använda timmar.
Matskolan består av fem träffar med olika teman. Kursen bygger på material som sammanställts av institutionen för hushållsvetenskap vid Uppsala universitet. Kursmaterialet i sin tur togs fram i samband med ett EU-projekt med rubriken "Mat på äldre dar" som drevs i åtta EU-länder åren 2003-2005. Institutionen i Uppsala var den svenska projektdeltagaren.
De olika temana för lektionerna är mat och hälsa, att handla mat, hantering och förvaring, tillagning från grunden och en avslutande lektion där gruppen får välja tema.
- Att det är viktigt att få i sig vitaminer och kalcium är bra att bli påmind om även när man kommit upp i åren, inte minst för att man ska fortsätta äta näringsriktig kost även om aptiten blir sämre längre fram. Läsa innehållsdeklarationer borde alla göra, men vi går igenom det extra här, säger Katarina Andersson.
Dagens lektion har handlat om tillagning från grunden. De för dagen elva deltagarna är indelade i fyra grupper. En av dem, Inger och Bernt Neder, har i uppgift att ugnssteka en fryst rotsaksblandning medan övriga grupper får utgå från färska rotsaker.
- Man måste inte alltid orka göra saker från grunden. Det är bättre att ta det som behövs ur frysdisken, och köpa en färdig sås om man känner det så. Innehållet är det viktiga i måltiden, och smaken förstås, säger Katarina Andersson.
Lite senare när alla satt sig till bords och tagit för sig från de olika gruppernas långpannor med rotsaker och lax, kommer de ganska snart fram till att det inte är någon större skillnad på rotsakernas smak oavsett om de tillagats från grunden eller inte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!