Svarta fasader väcker frågor

Först som vågat, sedan som trendriktigt och nu med allt starkare reservationer har svarta hus beskrivits och tagits emot av boende och politiker. Nu kan det vara på väg att vända.

Hyresgästerna på Sämskarbogatan har fått den långa svarta fasaden på Mio-butikens baksida som utsikt.

Hyresgästerna på Sämskarbogatan har fått den långa svarta fasaden på Mio-butikens baksida som utsikt.

Foto: Lotta Lille

Enköping2019-06-01 07:00

Svarta fasader finns på stora och små och hela grupper av hus runt om i Enköping. Stora hus för kontor, lager och handel i Stenvreten och företagsområden, en och annan friggebod i villaträdgårdar och hela småhusområdet Ängslyckan nära Boglösarondellen.

I detaljplanen för Ängslyckan från april 2016 står det att husens fasader ska knyta an till ”kulturlandskapets helmatta slamfärger”, matt svart eller mörkgrått, mörkt falurött, eller mörkt jordigt grönt. Det blev svart, vilket förvånat en och annan Enköpingsbo.

Upprörda känslor har bygglovet för ett åttavåningshus med fasader i svart korrugerad plåt vid Hettemarkshuset väckt, men detaljplanen från 2013 ger inga direktiv för fasadens utformning.

Mio-butiken i Romberga välkomnades av Enköpingsbor som saknat en möbelaffär. Men för boende i EHB:s lägenheter på Sämskarbogatan som fått utsikt mot varuhusets jämnhöga, långa och dystra baksida bruten av en lastkaj och en brandtrappa, är nytillskottet i stadsdelen inte lika positiv:

– Den svarta färgen är inte rolig, men värre är skylten som ständigt lyser mot Sämskarbogatan och dränker kök och sovrum i blått ljus. Jag som bor på tredje våningen ser ändå en bit ovanför taket, säger Marianne Söderberg som bott på samma adress i 27 år och kan jämföra med tiden då hon hade kolonilotter att titta ut över från sitt köksfönster.

Att Mio-butiken skulle få svarta fasader var ingen hemlighet när den fick bygglov i september 2017. I detaljplanen för fastigheten antagen i januari samma år står det att fasader ska varieras arkitektoniskt och/eller med material, och lastzoner ska ”inte exponeras mot omgivande gator.” Nu bryts Mios baksida, fasaden mot Sämskarbogatan, av en lastbrygga, en brandtrappa och tre smala fönster.

För en annan baksida, ett nytt handelsområde öster om Ica Maxi där området mot E 18 kallas ”Enköpings skyltfönster”, sägs det klart i detaljplaneuppdraget från 2018 att den bör utformas med omtanke och inte vända lastkajer, lager med mera ut mot motorvägen.

Vad gäller svarta hus förefaller det som om inriktningen ändrats. I ett detaljplaneförslag för fastigheten på Lillsidan med Bilvalet vid Dr Westerlunds gata och söderut ned till villaområdet vid ån föreslås en områdesbestämmelse för flerbostadshusen: ”…svart får inte användas som huvudsaklig fasadfärg men kan användas som accentuerande inslag”.

Plan- och bygglagen (PBL)

PBL reglerar när detaljplaner ska göras, kommunen beslutar om detaljplaner och om bygglov.

En detaljplan visar ett bestämt område i en stad, tätort eller sammanhållen bebyggelse på en plankarta, till den finns en planbeskrivning som förklarar planens syfte och innehåll.

Detaljplanen bestämmer hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelse ska se ut.

I Enköping beslutar kommunstyrelsens plex-utskott och i vissa fall kommunstyrelsen om detaljplaner.

Bygglov krävs med vissa undantag för ny- och tillbyggnader och för vissa ändringar av byggnader. Små avvikelser mot detaljplan kan medges i bygglov. Miljö- och byggnadsnämnden beslutar om bygglov.

Läs om PBL, detaljplaner och bygglov på www.boverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om