Svar till Mårten Wedebrands insändare om övergångsställen:
Mårten Wedebrand har i sin insändare ställt flera frågor till oss om påkörningsolyckor och övergångsställen. Vi vet också att frågan om övergångsställen är intressant för många Enköpingsbor.
Vi försöker göra flera olika saker för att trafiken ska bli trygg och säker för de som går, cyklar eller kör bil. Säkerheten handlar däremot alltid om hur trafikreglerna följs och om samspelet mellan den som kör och går eller cyklar.
Övergångsställen är inte främst till för att höja trafiksäkerheten utan för att underlätta för de som vill gå över. De som kör ska väja för de som vill gå över. Den som går får inte gå ut på övergångsstället utan att ta hänsyn till fordon som närmar sig. Väjningsplikten gäller inte cyklister.
Därför blir det bakvänt för oss när kritiken handlar om att säkerheten blir sämre för att vi tagit bort övergångsställena. Där vi märker att det är svårt att komma för de gående försöker vi skapa bra förutsättningar, exempelvis avsmalningar och vägbulor.
Angående din fråga om statistik så är det Transportstyrelsen som registrerar olyckor i trafiksituationer i Enköpings kommun. Sjukhuset har också statistik från 2011 och innan dess fanns statistiken i polisrapporter. Vi tar så klart del av den här statistiken och använder den i vårt arbete. Eftersom statistiken är förd på olika sätt och på olika nivåer är det tyvärr svårt att göra de jämförelser du efterlyser.
När den nya lagen om övergångsställen kom 2000 diskuterade vi hur vi bäst skulle kunna följa den och samtidigt skapa trygga passager för de gående. Vi gjorde därför en utredning som grundade sig på tidigare studier och en utredning från Vägverket. Nu håller vi på att göra en uppföljning på den.
Det är väldigt olika hur olika kommuner har löst frågan med övergångsställena. I Enköping avvaktar vi den nya utredningen för att se vad vi behöver förbättra.
Har du fler frågor är du välkommen att kontakta mig eller någon av mina kollegor som arbetar med gatufrågor via kommunens växel.