Svårare få jobb för Enköpingsungdomar
Ungdomsarbetslösheten i Enköping har ökat, och på kommunens arbetsmarknadsenhet är det framför allt det ökande antalet ungdomar som lämnar gymnasiet utan betyg från nationella program som oroar.
Enheten är kommunal och sorterar under utbildningsnämnden tillsammans med Komvux och gymnasieskolan, men har ett nära samarbete med arbetsförmedlingen. På enheten finns också en socialsekreterare så att ungdomarna kan få rådgivning i sociala frågor.
Andelen ungdomar 18-24 år som är registrerade som arbetslösa eller i någon form av program för att få arbete, ökade i Enköping från 7,5 procent av åldersgruppen i mars 2003 till 8,1 procent i mars i år. Statistiken från arbetsmarknadsverket visar en ökning av antalet arbetslösa samtidigt som andelen i program har minskat.
Mer pengar
Sigbrith Sollander, platschef på arbetsförmedlingen i Enköping, säger att deras insatser inte minskat:
— Vi har fått mera pengar i två omgångar under våren, så nu ser jag inte att det blivit någon försämring, säger Sigbrith Sollander.
I slutet av mars månad tecknade Enköpings kommun ett nytt avtal om samarbete runt ungdomsgarantin med arbetsförmedlingen. Kommunen förbinder sig genom avtalet att ordna praktik, utbildning eller liknande verksamhet för ungdomar, och ersättning betalas sedan till kommunen från länsarbetsnämnden. Högst 30 helårsplatser garanteras genom avtalet.
— Men vi är alltid flexibla, om behov finns så kan flera platser godkännas, säger Sigbrith Sollander.
Den ungdomsgrupp som har svårast att få jobb är alltså de som lämnar gymnasiets individuella program, IV. I vår gäller cirka 35 ungdomar. IV är Westerlundska tredje största program, med totalt 132 Enköpingselever inskrivna. Till IV hänvisas de som inte är behöriga att söka nationella program, efter höstterminen i år gällde det 84 elever i Enköpings kommun. Erfarenhetsmässigt räknar gymnasiet med att ungefär hälften av dem kommer att vara behöriga efter vårterminen och sommarskolan.
Arbetsmarknadsenheten fördelar också feriearbeten inom kommunen och hos föreningar för elever som lämnar grundskolan eller årskurserna ett och två i gymnasiet. Det finns totalt 200 platser i år, cirka 15 mindre än förra året. Minskningen beror på att enheten i inte fick behålla ett överskott på 100 000 kronor från förra årets budget.
Från arbetsförmedlingens sida har man noterat att ovanligt många gymnasieungdomar i år har ordnat feriearbete på egen hand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!