Strid om störtad meteorit till tingsrätten

Meteoriten på 14 kilo som slog ned norr om Fjärdhundra hamnar nu i Uppsala tingsrätt.

Meteoriten som hittades väger 14 kilo.

Meteoriten som hittades väger 14 kilo.

Foto: Naturhistoriska riksmuseet

Enköping2021-06-18 18:00

Meteoriten slog ned på kvällen den 7 november förra året, ackompanjerad av ett dån och ett ljusfenomen som syntes över stora delar av Uppland. Den landade på mark som tillhör Johan Benzelstierna von Engeström. Han lämnade på fredagen, via sitt juridiska ombud, in en stämningsansökan mot de två geologer, Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist, som hittade meteoriten. 

Ända sedan fyndet har markägaren och geologerna tvistat om vem som äger den unika stenen. Enligt experter rör det sig om det första kända fyndet av en nyligen fallen meteorit i Sverige. Upphittarna har hänvisat till allemansrätten och pekat på att den som letar efter malmfyndigheter får ta hand om enstaka stenar som hittas. 

von Engeström anser emellertid att meteoriten är så stor och har så högt värde att allemansrätten inte gäller. I stämningsansökan konstateras att det inte finns någon särskild lag för upphittade meteoriter. Stenen kan inte heller betraktas som hittegods eller fornfynd och regleras inte i minerallagen, enligt skrivelsen. I stället anser ombudet att "allmänna principer som gäller för fast egendom" ska avgöra ägandeskapet. Slutsatsen är att meteoriten tillhör markägaren.

Ombudet påpekar att den som tar stenar från annans mark döms för stöld, om inte brottet är att anse som ringa. Han vill nu att Uppsala tingsrätt fastställer äganderätten i en dom och begär också att upphittarna ska betala rättegångskostnaderna.

undefined
Meteoriten som hittades väger 14 kilo.

Av skrivelsen framgår att geologerna och markägaren samtidigt var ute på jakt efter den fallna meteoriten i höstas och stötte på varandra på godsets marker. I början av december hittade geologerna stenen, ett fynd som offentliggjordes i februari. Då hade meteoriten lämnats till Naturhistoriska riksmuseet, där den alltjämt förvaras. 

Både upphittarna och markägaren har tidigare förklarat att de vill att den unika stenen ska hamna på museum. Enligt stämningsansökan skulle meteoriten sannolikt få en prislapp på flera miljoner vid en internationell försäljning. I skrivelsen betonas dock att von Engeström inte tänker sälja stenen utan vill långtidsdeponera den på ett svenskt museum, men behålla äganderätten.

Tingsrätten får nu ta ställning till om ärendet ska gå vidare, närmast med yttranden från upphittarna som också anlitat advokat i tvisten. Fallet är enligt von Engeströms ombud så ovanligt att det kan finnas skäl att låta Högsta Domstolen direkt avgöra tvisten om äganderätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!