Stort behov av bostäder åt militärer

Redan hårt ansträngda bostadsmarknader i Uppsala och Enköping behöver snart ge plats för ytterligare flera hundra bostadssökande.

Örlogskapten Anders Jonsson ( i vitt) och major Rickard Lindqvist i logementet som yrkessoldater i Enköping erbjuds att hyra som en övergångslösning under tiden de ordnar egna boenden.

Örlogskapten Anders Jonsson ( i vitt) och major Rickard Lindqvist i logementet som yrkessoldater i Enköping erbjuds att hyra som en övergångslösning under tiden de ordnar egna boenden.

Foto: Lotta Lille

Enköping2011-05-31 09:10

Det nya insatsförsvarets yrkessoldater ska som andra anställda inom Försvarsmakten ordna sina egna boenden och konkurrera om bostäder på den öppna marknaden.

Tillfälliga boenden ordnar Försvarsmakten i kasernerna där tidigare års värnpliktiga bodde. Delade rum, delade duschrum och toaletter och matrum med mikrovågsugnar och hyllor i gemensamma kylskåp erbjuds för 1100 kronor per månad. Det är den hyresnivå som Fortifikationsverket rekommenderar.
– Boenden är en av nyckelfrågorna som måste lösas i det nya insatsförsvaret. Det är självklart inte förbandens uppgift att skaffa bostäder åt anställda, men vi kommer att erbjuda boenden i logement som övergångslösningar, säger örlogskapten Anders Jonsson, funktionssamordnare vid Ledningsregementet i Enköping.
– Men anställda ska inte bo permanent inom garnisonsområdet, och kaserner och logement kommer att byggas om till arbetsrum för personalen, säger han.

Major Rickard Lindqvist är chef för insatsenheten vid regementet och visar kasern 76 där NBG-soldaterna bor, gratis, eftersom de ligger i beredskap:
– Det är en av regementets nyaste kaserner och byggdes om redan till första NBG-styrkan 2008. Rummen är avdelade med skåp och enkla väggar, draperier ger alla ett avskilt utrymme. Toalett och duschrum delas, liksom matrum och kök.
Vid ett bord i samlings- och matrummet sitter Robert Johansson, signalchef i stabsplutonen.
– Jag bor här i veckorna men åker hem till Västerås under helgerna. Det fungerar bra, även om det är bättre när inte så många är här. Många dagpendlar men för sammanhållningen i gruppen är det bättre om man bor tillsammans. Och även om draperier inte är någon garanti för privatliv så har vi det bra jämfört med andra NBG-kompanier, säger han.
Hans enda reservation är spisarna i köket. De får inte användas för annat än uppvärmning av mat. Tillagning av rått kött eller kyckling är inte tillåten.
– De flesta av NBG-soldaterna och de hittills anställda GSS-soldaterna (de nya yrkeskategorierna i försvaret: gruppbefäl, soldater och sjömän, UNT:s anm) har egna boenden ordnade, antingen här i Enköping eller på pendlingsavstånd, i Uppsala eller Västerås,  konstaterar Anders Jonsson.

I Enköping liksom på många andra garnisonsorter i Sverige har man kontinuerliga kontakter med kommunerna för att finna lösningar på bostadsfrågorna för GSS-anställda.
Vid Luftstridsskolan, LSS, i Uppsala löser man boendefrågorna med hjälp av försvarets fastighetsstiftelse, MHS-bostäder som ger hyreskontrakt på maximalt fyra år till försvarsanställda.

FAKTA

Nya anställda vid garnisonerna
I Uppsala räknar Luftstridsskolan, LSS, med att garnisonen kommer att ha 150 GSS-soldater (anställda gruppbefäl, soldater och sjömän) från sommaren 2012. Omkring 50 av dem finns redan på plats, och ytterligare 16 tillkommer i slutet av 2011. Vid Livgardet i Kungsängen anställs 40 GSS-soldater till hösten, de kommer att placeras vid LSS i Uppsala.

Vid Ledningsregementet, LedR, i Enköping finns nu 210 anställda soldater, 160 av dem ingår i Nordiska Insatsstyrkan. Till årsskiftet kommer LedR att ha totalt 300 anställda soldater. När samtliga rekryteringar av GSS-soldater till LedR är färdiga räknar man med att 300 lägenheter för egna boenden kommer att behövas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om