Större skördar kräver bättre mottagning

Årets spannmålsskörd i regionen blev minst lika bra som förra årets. De allt större snittskördarna ökar nu kraven på mottagning av spannmål.

Ingen tork. Någon spannmålstork byggs inte som planerat vid silon i Fjärdhundra då miljökraven är så hårda. Mottagningsytan runt silon kan dock komma att utökas enligt Lantmännen.

Ingen tork. Någon spannmålstork byggs inte som planerat vid silon i Fjärdhundra då miljökraven är så hårda. Mottagningsytan runt silon kan dock komma att utökas enligt Lantmännen.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2017-10-30 09:10

Trots torkan under sommaren blev den första delen av skörden bra, både volym och kvalitet.

– Fram till slutet av augusti såg det bra ut, både sett till hygien, proteinhalt och falltal, säger Cathrin Wallin, regionchef vid Lantmännen spannmål.

I september började det dock regna och regnet blev mer ihållande längre fram på hösten.

– I slutet av september började det bli jobbigt för spannmålsodlarna i Uppland. Havren mörknade, falltalen sjönk och en del ax började gro. Men vi är ändå det område i landet som klarat oss bäst skördemässigt, säger Cathrin Wallin.

I Enköpingstrakten tror hon att man hunnit få in det mesta av de stora grödorna, höstvete och maltkorn. Det gäller även mindre grödor som havre, ärter, åkerbönor och vårraps som ofta skördas senare.

Jämfört med tidigare år är årets skörd bra.

– 2015 sa man att det var den bästa skörden på 25 år, 2016 den största på 15 år och årets är minst lika bra som förra årets, säger Cathrin Wallin.

Vid Lantmännen märker man av att snittskördarna generellt blir allt större.

– De ökande volymerna beror bland annat på att vi har större höstsådd, bättre spannmålssorter och bättre gödslingsstrategier, säger Cathrin Wallin.

Det innebär att mer spannmål måste tas omhand och bland annat byggs nu en spannmålsplatta i Härvesta mellan Litslena och Örsundsbro för att kunna ta emot spannmål som sedan fraktas vidare till en silo.

Den tork som planerades vid silon i Fjärdhundra kommer däremot inte att byggas. De hårda miljökraven gällande bland annat bullernivåer gör att en acceptabel lösning skulle bli för dyr.

– Men det är möjligt att vi ökar ytan runtom silon. Fjärdhundrasilon går väldigt bra, den har bra service och bra kapacitet så den ska vi inte sluta använda, säger Cathrin Wallin.

Inför nästa år tror hon att skörden blir mindre. Höstens regnväder har gjort att 30 procent av den areal som enligt planerna skulle ha såtts inte har hunnits med som önskat.

– Det kommer bli mer vårsådd och då blir skörden naturligt mindre, säger Cathrin Wallin.

I norra Mälaren (från Mälaren upp till Dalarna) har man tagit emot cirka 500 000 ton spannmål under årets skörd. I Fjärdhundrasilon fördubblades volymen i år jämfört med åren innan.

I Sverige ligger snittskörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd de senaste fyra åren på drygt sex miljoner ton jämfört med drygt fem miljoner ton de fyra åren före.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!