Stormansgård påträffad i Mälby

En välbevarad medeltida stormansgård med flera småstugor där smeder och annan arbetskraft bott. Det har arkeologerna upptäckt vid utgrävningarna i Mälby utanför Enköping. Utgrävningen är unik för Uppland eftersom en sådan här stor by inte tidigare har undersökts.

Foto: Ingrid Kyllerstedt

Enköping2007-08-31 00:01
Utgrävningen i Mälby ligger i ett platt landskap någon kilometer från den brusande trafiken som passerar mellan Enköping och Västerås. Här ska den nya E18 byggas och därför undersöks området av arkeologer.
Under Mälbys storhetstid var det dock inte så idylliskt här. Då var det både strider mellan adel och kungamakt på denna plats och den medeltida Eriksgatan passerade Tillinge kyrka, som ligger alldeles intill utgräningsområdet.

Utgrävningen ska vara klar om en månad och är en av de större undersökningar som Riksantikvarieämbetets avdelning för uppdragsarkeologi utför i år. Den andra stora utgrävningen ligger i Nibble, en halvmil härifrån.
- Det här är en av de intressantaste utgrävningar jag varit med om, säger Lena Beronius Jörpeland, projektledare för Mälbyutgrävningen.
Framför allt är hon nöjd med upptäckten av den medeltida stormansgården. En stor stenpackning, en slags husgrund som består av stenar lagda kant mot kant i en rektangel väcker arkeologernas nyfikenhet. Även trärester, troligen ett golv, har påträffats. Kring stormannens gård finns lämningar av flera stugor där han hade hantverkare i sin tjänst, bland annat smeder.

Men även de föremål som påträffats är intressanta.
- Vi har grävt fram brynen, knivar, pilspetsar, pärlor, keramik och kammar, säger Lena Beronius Jörpeland.
Stormansgården med omgivande stugor var dock inte den enda gården som låg här. Byn bestod av sju hemman. I skrifter från 1500-talet finns bevis för att sex av dem ägdes av Strängnäs domkyrka. De hade donerats till kyrkan, men arkeologerna vet inte av vem. Den sjunde gården i byn i Mälby ägdes av Gustav Vasa.

Under 1600-talet avhystes byn i samband med byggandet av ett säteri och efter att denna byggnad försvunnit har marken använts som åker och äng. Att området varit orört så länge är förklaringen till att så många medeltida fynd har kunnat påträffats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om