När Villaägarnas riksförbund jämförde kostnaderna för sophämtning i hela landet 2009 skilde det så mycket som 2 300 kronor mellan den billigaste och dyraste kommunen. 155 kommuner valde att höja avgiften det året. Något som fick organisationen att ifrågasätta om avgiften alltid var motiverad utifrån de faktiska kostnaderna.
När UNT ringer runt för att få veta hur det ser ut i år visar det sig att skillnaden mellan kommunerna i Uppsala län är ungefär en tusenlapp. Enköping toppar ligan med 2 554 kronor i vanligast förekommande avgift för ett småhus. Det var också den kommun som höjde taxan mest jämfört med föregående år, nästan tio procent.
- Tyvärr fick vi höja en hel del. Vi har haft ganska låga avgifter nationellt sett men vi fick ett underskott för något år sedan och det var vi tvungna att ta in nu. Kostnaderna ökar i takt med högre miljökrav och allt större avfallsmängder. Konsumtionssamhället kostar helt enkelt, säger renhållningschefen i Enköpings kommun Sandra Lindblom.
Hon berättar att de fått en del synpunkter.
- En del reagerar på att man får göra mer och mer själv i form av att sortera bort förpackningar och så, och ändå tvingas man betala mer. Det har jag stor förståelse för att man kan tycka.
Det är inte helt lätt att jämföra priserna för sophämtningen. Renhållningstaxorna utformas på olika sätt och varierar efter storlek på kärl, servicegrad, hur väl avfallet sorterats och hämtningsintervall bland annat. Villaägarna har valt att jämföra vanligast förekommande renhållningsavgift för ett småhushåll och siffrorna visar total årskostnad inklusive grundavgift och moms. Både Enköping och Heby, som har högst taxor i länet, deponerar avfallet hos Vafab Miljö AB. Bolaget ägs av dem och kommunerna i Västmanlands län gemensamt och enligt Heby kommun är man beroende av hur mycket betalt Vafab tar för tjänsten.
På flera håll har man valt att lägga ut sophämtningen på entreprenad på senare år. Tierps kommun har dock gått mot strömmen och har kvar verksamheten i egen regi. En avgörande faktor bakom det låga priset enligt renhållningschef Jens Gissberg.
- Vi behöver bara bolla med nollresultat. De som har en privat entreprenör måste ha en vinst också. Det är bara att konstatera att det blir billigare att ha det i egen regi, säger han.
En slimmad organisation och lojal personal är andra faktorer som bidrar till att man lyckats hålla kostnaderna nere för hushållen i Tierp, menar Jens Gissberg.
Men även Östhammar, där Ragnsells sköter sophämtningen, ligger bra till med en årskostnad på 1 386 kronor. En nivå man legat på sedan 2007.
- Vi har inte velat höja något. Verksamheten går ungefär plus minus noll som det ska vara, säger renhållningschef Keddy Mattsson.
2007 trumpetade rubrikerna ut att Håbo kommun hade dyrast sophämtning i Sverige enligt Villaägarnas riksförbund. Men avfallschef Anna Darpe menar att det var en orättvis jämförelse eftersom kostnaden för hämtning varje vecka redovisats i stället för varannan som på de flesta andra håll.
- Vi har valt att ha många valmöjligheter för våra kunder. Det är politikerna som har velat att det ska vara så, säger Anna Darpe.
Fortfarande väljer de flesta hushåll i Håbo att få sina sopor hämtade varje vecka. Men om man i stället väljer att jämföra vanligast förekommande avgift när det gäller hämtning varannan vecka, som UNT gjort här bredvid, ligger Håbo kommun någonstans i mitten bland kommunerna i länet.
Stor skillnad på sopavgifterna
Samtidigt som det ställs högre krav på att hushållen ska sortera sitt avfall själva får de ofta betala allt mer för sophämtningen. I Uppsala län är det Enköpings kommun som höjt taxan mest i år. Billigast är Tierp som sköter sophämtningen i egen regi.
Pappa Magnus Carlsson och två och ett halvt år gamla Emil slänger dyra sopor.
Foto: Eva Nevelius
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!