Repetitionerna börjar gå in i ett skarpt läge. När tidningen besöker Veckholms kyrka provar huvudrollsinnehavarna Tuppen (Gustaf Carlström) och Klockan (Anne Lenke) sina scenkläder för första gången.
Sömnadsansvariga Ingrid Johansson och Ulla Frick är på plats med skådespelarnas tupp- och klockkostymer.
Prästen Erika Cyrillus berättar om bakgrunden till föreställningen "Klockan, tuppen och tiden".
– Det fanns tankar både i Boglösa församling och i Veckholms församling om ett kyrkospel, berättar hon.
För två år sedan tog Erika Cyrillus tag i saken. Församlingarna har fått ett bidrag på 150 000 kronor från Enköpings pastorat till att uppföra kyrkospelet.
I januari förra året började man med en skrivarstuga, som fick ihop ett manus av olika historier genom århundradena i Trögden. Erika Cyrillus putsade sedan på manuset, vars historier binds samman av berättarna och huvudrollerna Klockan och Tuppen.
Anne Lenke (Klockan) har varit med från början i skrivarstugan. Det är tack vare henne som publiken kan resa i tiden. Vi kommer bland annat att få vara med när första kyrkan byggdes i bygden, för tusen år sedan.
– När jag ringer i mina klockor, då far tiden, berättar Anne Lenke.
Nedslagen i bygdens historia sker med runt hundra års mellanrum. Föreställningen är på två timmar med paus.
Regissör är Paula Cyrillus Ottenvang. Musiken är också nyskriven, av Valter Ottenvang (bror till Paula) och Erika Cyrillus.
Många fler är engagerade i kyrkospelet. Utöver ett 20-tal skådespelare ingår en barnkör, en vuxenkör samt en orkester i ensemblen.
– Tanken med hela projektet är att det ska engagera människor, berättar Erika Cyrillus.
Även många som annars inte är engagerade i Svenska kyrkan i församlingarna har gått in för uppgiften med stort hjärta. Det känns lite synd att det bara kommer att bli två föreställningar samt ett genrep.
Lördagen 12 oktober blir det offentligt genrep i Veckholms kyrka. Dagen därpå blir det premiär. Nästa föreställning på söndagen blir tack- och farvälföreställningen.
De skulle gärna ge fler föreställningar, men ekonomin tillåter helt enkelt inte det.
Anne Lenke, som är historielärare till vardags, är stolt över att kyrkospelet återberättar sann historia från bygden.
– Jag tycker att vi har lyckats väl med att spegla den faktiska historian, säger hon.
– Ja, det är allt från De la Gardie till statarnas historia, säger Gustaf Carlström.