Stor oenighet om förslag till utbyggnad

— Vi får hoppas att Enköping lär sig av det goda exemplet från Uppsala och tar tillbaka detaljplaneförslaget som tillåter en nära nog grotesk tillbyggnad på det gamla Hettemarkshuset.

Enköping2006-01-26 00:00
Det säger kulturnämndens ordförande i Enköping, Siv Godberg (m) med anledning av det förslag till ny detaljplan för kvarteret Sömmerskan där Hettemarkshuset ligger, som nu är på väg upp till fullmäktige. I kommunstyrelsens arbetsutskott var det bara kommunalråden Åke Hedén (c) och Margareta Rinman (m), som röstade för förslaget. S- och fp-ledamöterna deltog inte i beslutet, och kd:s Mikael Bergman var inte närvarande.
Kulturnämnden ansåg i sitt yttrande i samrådet kring detaljplanen att förslaget att bygga på Hettemarkshuset med två indragna våningar och med delar av påbyggnaden som överhäng ut mot Fjärdhundragatan, inte hade med god bebyggd miljö att göra, varken ur estetisk eller boendemiljösynpunkt.

Ej med i inventering
Från kommunens planavdelning gjordes kommentaren att Hettemarkshuset inte togs med i den kulturhistoriska byggnadsinventering av S:t Ilian som gjordes 1999, vilket replikerades av kulturnämnden med att det överstigit författarnas till inventeringen inbillningsförmåga att Hettemarkshuset skulle komma att behandlas respektlöst.
Som UNT kunde berätta förra veckan har Uppsalas politiker q-märkt UNT-huset på Danmarksgatan i den nya detaljplanen för UNT-tomten i Boländerna. UNT-husets 60-talsdel får därmed inte förändras utvändigt. UNT-huset påminner i sin arkitektur starkt om Hettemarkshuset, också det en industribyggnad från 60-talet.
- Det verkar inte heller som om det för miljö- och byggnadsnämnden och -förvaltningen spelar någon roll om industribyggnader tas med i byggnadsinventeringar eller inte. Såväl Schildsfabriken som gamla tändsticksfabriken på Munksundet fanns med som bevarandevärda i inventeringen av den stadsdelen, men de föreslås ändå rivas i de utställda detaljplaneförslagen, säger museichef Bengt Svensson, som tillsammans med förre stadsarkitekten Sven-Erik Svärd, gjort inventeringarna.

Exteriör bör bevaras
I sina yttrandena angående fastighetsägaren Peab:s planer på att riva såväl Schilds som tändsticksfabriken, framhåller kulturnämnden att man inte motsätter sig bostadsbyggande i kvarteren. Däremot hävdar man att Schildsfastighetens exteriör mot Munksundsgatan och del av Nyängsgatan, samt den äldsta delen av tändsticksfabriken bör bevaras av såväl kultur- som arkitekturhistoriska och miljöskäl, och mycket väl kan anpassas till ny användning och till ny bebyggelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om