Det visar sig vara Lars-Erik Hjelte, bosatt i Sala men sprungen ur Enköping, som kommer på oanmält besök för att så att säga sälja sig själv och sin bok med den inte särskilt blygsamma titeln Lars-Erik Hjelte – Stjärnsäljare och mediakonsult.
Att komma på liknande oanmälda besök har han gjort många gånger förr. Det var så han lyckades sälja 100 dammsugare på en månad på Västerleden i Enköping. Det var så han under tre intensiva dagar i Skåne övertygade vd:ar och marknadschefer på Tidningen Arbetet, Sydsvenska Dagbladet, Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda och Kristianstadsbladet om att anlita just hans företag till tidningarnas abonnemangsförsäljning.
Naturligtvis lyckas Lars-Erik Hjelte sälja in idén om att EP ska göra en artikel om honom och hans bok.
Boken är långt ifrån en tegelstensroman. Den består av 63 sidor och med en hel del bilder. Den handlar om författarens första 72 levnadsår, som inleddes i Enköping, närmare bestämt i Benala i Sparrsätra.
Vi får följa Lars-Erik Hjeltes berättelse från barnsben, men det blir aldrig långrandigt för det. Den lyckligaste tiden under uppväxtåren var då familjen var bosatt i Haga, där kamraterna bland annat roade sig med att hoppa stavhopp med gärdsgårdsstör.
Hjeltes första jobb var på Enköpings stolta klädindustri Hettemarks. Electrolux blev nästa steg i yrkeslivet, först som säljare av vitvaror och sedan som dammsugarsäljare.
Det handlade om att sälja dammsugare till folk i deras hem. Han hade ingen fast lön, utan allt han tjänade berodde på hur mycket han sålde. Det var en ren provisionslön.
Lars-Erik Hjelte visade sig vara som klippt och skuren för jobbet. Han blev en stjärna på Electrolux, tjänade väldigt bra och fick även utmärkelser för sina säljinsatser. En prestation som han siktade in sig på var att sälja 100 dammsugare på en månad. I mars 1981 var det dags. Valet föll på Västerleden i Enköping. Naturligtvis lyckades han.
Tidningsbranschen blev nästa anhalt för Hjelte, först på Svenska Dagbladets Västeråskontor. När SVD sedan lade ner Västeråskontoret var tiden inne för att starta eget.
Hjelte och hans abonnemangssäljare (som bara blev fler och fler) lyckades mycket bra, fick fler och fler tidningar som uppdragsgivare (bland dem Enköpings-Posten). På ett ställe i boken beskriver han målande hur han stod och dammsög och monterade dammiga begagnade skärmväggar och kontorsmöbler sena kvällar, detta för att ordna plats till de nya säljare som behövde anställas.
Zlatan Ibrahimovic är en stor idol för Lars-Erik Hjelte. Han beskriver hur han har punktmarkerat fotbollsstjärnan från tv-soffan och att han naturligtvis har läst Zlatans bok, vilken han faktiskt har köpt i 16 exemplar. Bokhandlaren i Sala sålde den på rea och Hjelte köpte alla eftersom han tycker att det var en oförskämdhet att sälja Zlatanboken på rea.
Det tog tre månade för honom att skriva sin egen bok. Snabbheten vid tangentbordet har han kvar sedan skoltiden då han skrev 932 felfria nedslag på tre minuter (och det var långt före den elektriska skrivmaskinens intåg).
– Boken är skriven bara rakt av, utan krusiduller, berättar Lars-Erik Hjelte.
Ett råd som han ger till läsaren är att våga gå sin egen väg och bryta upp.
– Just det här med att byta spår mitt i livet. Det är så mycket tillfälligheter som styr våra liv, säger författaren.