Nästan hela Enköpings kommun samt Håbo ligger inom region 2, den näst bördigaste jorden i landet. Bara region 1, södra delarna av Skåne och delar av Östergötland, klassas högre.
Här, i region 2, låg hektarpriset 2016 på 172 000 kronor. Jämfört med 2011 är det en ökning med tio procent.
Den kraftigaste prisutvecklingen har region 1 där snittspriset ligger på 343 000 kronor per hektar. En ökning med 30 procent sedan år 2011.
– Vad vi ser är anmärkningsvärt. Priserna stiger trots att EU-stöden nu kommer att trappas ner i de här områdena, säger fastighetsmäklare Thomas Hedlund.
– Logiskt sett borde regionalutjämningen ge en prissänkning i söder och en ökning i Norrländska skogsbygder, men åkermark har alltid varit viktig i Skåne, säger Alf Jernberg, redovisningsekonom vid LRF Konsult.
I region 5, Norrland, har priserna minskat med sex procent sedan 2011.
Varför åkermarkspriserna fortsätter att öka så mycket i vissa regioner har man inget riktigt svar på.
– Vi vet inte, men jag tror att de lantbruk som finns kvar måste bli större, man vill få ut så mycket som möjligt på varje maskin, säger Thomas Hedlund.
En följd av de höga priserna är att få yngre lantbrukare har möjlighet att köpa ny jord.
– Åldersmässigt är skillnaden mellan säljare och köpare cirka 14 år. Jag skulle hellre se att den var 30 år, att det var en generation mellan. Det här föryngrar inte branschen och det är oroande, säger Thomas Hedlund.
Han kan inte minnas att han sålt åkermark till någon person under 50 år de senaste åren.
– Det är först när man är över 50 som man klarar av att låna till de fem miljoner som det kostar att köpa 40-50 hektar. Men så här har det sett ut länge, minst tio år, säger Thomas Hedlund.
Andra uppgifter i prisstatistiken gäller könsfördelningen bland säljare och köpare. I landet är ägarna 60 procent män och 40 procent kvinnor, köparna 87 procent män och 13 procent kvinnor. Men i Uppland-Västmanland är bara nio procent av köparna kvinnor.
– Vi tycker att det är på väg mot en utjämning sett till ägande, men vi har ingen förklaring till varför inte fler kvinnor köper mark, säger Thomas Hedlund.
Den vanligaste försäljningen av åkermark sker till en redan aktiv brukare, det gäller 90 procent av affärerna i Uppland-Västmanland men bara 82 procent i riket. Här är medelarealen vid ett köp 45 hektar men något lägre i riket med 34 hektar.
– Jag hör av kolleger söderut att man ofta delar upp fastigheter där på grund av att det är så dyrt, säger Thomas Hedlund.
Andelen åkermark som kommer ut på den öppna marknaden ökar, men det är i högre grad uppdelade fastigheter, skog och boningshus styckas av.
– För 30 år sedan handlade det mer om hela fastigheter, säger Thomas Hedlund.
Intresset för ”hästgårdar” har ökat igen, efter en kraftig minskning kring börsnedgången 2008.
– Det har blivit så dyrt att bo i Stockholmsområdet. Därför tror jag att bredbandssatsningen på landsbygden är jätteviktig, det gäller för jordbrukens framtid också, säger Thomas Hedlund.
LRF Konsults statistik grundar sig på genomsnittspriset på åkermark för fastigheter som förmedlats på den öppna marknaden under 2016.