Statt-utgrävning klar först 2018

I slutet av februari nästa år kan utgrävningsarbetet på Statt-tomten som tidigast vara klart - enligt företaget Arkeologerna som ska göra arbetet.

Arbete. Innan någon utgrävning kan påbörjas på Statt-tomten måste de här betongfundamenten som är en rest av det gamla hotellet tas bort.

Arbete. Innan någon utgrävning kan påbörjas på Statt-tomten måste de här betongfundamenten som är en rest av det gamla hotellet tas bort.

Foto: Kjell Sjöberg

Enköping2017-06-08 16:17

ENKÖPING

– Innan några utgrävningar kan påbörjas måste Statt-tomten schaktas ur och så måste de el- och VA-ledningar som går över tomten flyttas och dras om, förklarar Johan Anund, regionchef på Arkeologerna.

Det är länsstyrelsen i Uppsala län som har ansvaret och svarar för upphandlingen när det krävs en arkeologisk utgrävning av ett markområde i länet. När det gäller Statt-tomten så kom beslutet den 19 maj att det var Arkeologerna som tilldelats uppdraget.

För några dagar sedan hade Arkeologerna och kommunen en första träff där man kom överens om detaljerna för utgrävningen och att det så kallade huvudområdet på 1 060 kvadratmeter av tomten (ligger i hörnet av Kyrkogatan och Torg­gatan) ska grävas ut för 17 miljoner kronor. När det gäller optionsområdet på 300 kvadratmeter (ligger i anslutning till Westerlundska gården) så förklarade kommunen att man avvaktar med utgrävning där, än så länge.

Vid mötet var kommunens budskap att starta upp utgrävningsarbetet så snart som möjligt.

Innan några utgrävningar kan göras måste en schaktning göras där man tar bort det som återstår av det gamla hotellet samt ytterligare en dryg meter med jordmassor så att man kommer ner till de kulturlager som sedan ska grävas ut.

– När vi är färdiga med schaktningen så kommer vi att ha grävt oss ner tre meter på tomten, förklarar Johan Anund.

Förutom schaktning måste även el- och VA-ledningar dras om innan utgrävningarna kan börja.

– De åtgärder som behöver göras innebär att själva utgrävningsarbetet kan dra i gång först i augusti eller september, förklarar Johan Anund.

Utgrävningarna av huvudområdet kommer sedan att pågå i cirka sex månader.

Går allt som det ska och vintern är mild så ska utgrävningen kunna pågå i en följd och vara klar i slutet av februari nästa år.

Vad händer om det blir kallt med tjäle i marken?

– Det är klart att kyla påverkar utgrävningen negativt, men det finns möjligheter att gräva även under sådana förhållanden. Då sätter man upp tält med värmelampor runt de områden man vill gräva ut, förklarar Johan Anund.

Vill kommunen även att optionsytan grävs ut för dryga fem miljoner kronor så kommer utgrävningen att ta längre tid.

– Då är vi inte klara i februari, men ju snabbare kommunen kan berätta om de vill gräva ut optionsytan så kan vi sätta in resurser som kan påverka tidsaspekten positivt, förklarar Johan Anund.

Statt

2009: Den aktuella detaljplanen för området där Stattomten ligger togs fram 2009. I den är den så kallade Q-märkningen rivningsförbundet) för Statt borttagen. Planen medger en byggrätt med hus på max tre våningar och där bottenvåningen i husen ska användas för handel.

2010: Statt rivs.

2013: Ägaren Peab ansöker om en detaljplaneändring som ska medge en utökad på tomten.

2014: Kommunen lägger fram ett nytt detaljplanförslag som gör det möjligt att bygga två hus på fem våningar och ett på åtta våningar med mellan 40 och 50 lägenheter på tomten. I förslaget ingår även 330 kvadratmeter butiksyta i bottenplanet. Politikerna i kommunstyrelsens plex-utskott säger nej till förslaget på grund av för lite butiksyta.

2015:Under sommaren byggs ett trädäck över delar av Stattomten.

2016: Kommunen köper tomten av Peab för dryga 10 miljoner kronor.

2017: En utgrävning av tomten påbörjas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om