Statsbidrag kan rädda bemanningen

Räddningstjänsten i Enköping kan klara att behålla nuvarande bemanning nästa år om den får det statsbidrag på 200 000 kronor för arbete med kris och beredskap som räddningschefen Roland Reuterwall räknar med att få nästa år.

Enköping2005-10-04 00:00
Den budgetram på 22,5 miljoner kronor som avsatts för räddningstjänsten i Enköping i den borgerliga majoritetens budget för 2006 räcker inte för att behålla bemanningen och uppfylla de krav som lagen ställer för tillfredsställande skydd med hänsyn till lokala förhållanden.

Föreslår tilläggsanslag
Det gjorde Roland Reuterwall klart för tekniska nämnden i en skrivelse inför nämndens beslut om räddningstjänstens kommande organisation förra tisdagen. Budgetramen togs redan i juni.
I skrivelsen föreslår Reuterwall att nämnden begär tilläggsanslag på 400 000 kronor från kommunstyrelsen för att återställa den bemanningsnivå som fanns inom räddningstjänsten före 2005. Det är vad som krävs för att medborgarna i kommunens alla delar ska få likvärdigt skydd skriver Roland Reuterwall.
Utan tilläggsanslag, men med de 200 000 kronorna i ökade statsbidrag kan nuvarande nivå bibehållas, med reservation för att pris- och löneökningar kan bli större än beräknat. I så fall kommer budgeten inte att hålla ens med hjälp av statsbidraget.

Vill gå tillbaka
Kommuner som är jämförbara med Enköping i struktur och storlek har en beredskapsorganisation som motsvarar den vi hade före neddragningen till 2005 då vi blev tvungna att minska deltidsbrandkårerna i Örsundsbro och Enköping med en man på vardera stället till tre man per pass. Vår önskan är givetvis att vi ska kunna gå tillbaka till det, sade Roland Reuterwall på måndagen.
I dag tisdag, kommer tekniska nämnden att ta upp frågan om räddningstjänstens budget och framtida organisation vid ett extra sammanträde. Frågan diskuterades vid det ordinarie sammanträdet förra tisdagen men bordlades då.
—Vi anser att deltidsbrandstyrkan i Enköping behöver förstärkas med två man under 2006, och styrkan i Örsundsbro med en man 2007 och ytterligare en 2008. Deltidsbrandkårerna blir då fem man på vardera stället som de var 2003 och tidigare, sade Roland Reuterwall.
Lena Åhlin (s), vice ordförande i tekniska nämnden var den som föreslog att frågan om räddningstjänsten skulle bordläggas förra veckan.
—Den bör tas upp i samband med beslut om budgetfördelningen. Vi i oppositionen har yrkat på att tekniska nämnden och räddningstjänsten tillsammans ska få 3,5 miljoner kronor i utökad ram. Blir det nämndens beslut behöver vi inte söka extra pengar till räddningstjänsten, sade Lena Åhlin på måndagen:
—Oavsett budgetramen var vi eniga i arbetsutskottet om att följa räddningschefens förslag och begära 400 000 kronor extra för 2006, sade Lena Åhlin.

BAKGRUND


Räddningstjänsten i Enköping har drabbats av nedskärningar och minskad bemanning flera år i rad. I år, 2005, minskades deltidsbrandkårerna till tre man per pass i såväl Enköping som Örsundsbro. Året före minskades deltidsbrandstyrkorna med en man per pass i Enköping, Fjärdhundra, Örsundsbro och Veckholm.
Deltidsbrandstyrkorna i Veckholm och Fjärdhundra har dragits ned till tre man per pass delvis på grund av svårigheter att rekrytera personal, men också av sparskäl.
I Örsundsbro och Enköping har neddragningarna skett enbart av sparskäl. Protesterna i framför allt Örsundsbro var mycket starka förra året när neddragningen till tre man genomfördes.
Enköping och Håbo har samverkande räddningstjänster, och även räddningstjänsten i Håbo har fått kännas vid besparingar de senaste åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om