Från Komvux via Bergvreten och tillbaka gick Språkvandrare, svenskar och SFI-elever, och talade om familjer och barn, om skola och arbete, om snö och om vårtecken. I täten gick Mats Alvemark, initiativtagare till språkvandringarna och den som med stentorsstämma och gul reflexväst hälsade såväl välkommen som tackade för sällskapet när den drygt fyra kilometer långa promenaden var över.
– Det här ett bra sätt att träna språk, det blir naturligare att tala med varandra när man går, säger Mats Alvemark.
För SFI-eleverna räknas promenaden som en lektion, och därför är också deras lärare med. Alf Ek som höll räkning på deltagarna visste att bara 18 av de 90 var svenskspråkiga.
Alf Ek är granne med Mats Alvemark och har bott och arbetat två år i Jordanien:
– Jag och min fru fick så mycket av invånarna i Jordanien under de två åren, så när Mats pratade om det här och ville att jag skulle hänga med var det lätt att säga ja. Jag ser det som en skyldighet att försöka ge lite tillbaka, säger Alf Ek.
Mats Alvemark önskar att än fler svenskspråkiga skulle hänga med på promenaderna, det är ju språkträning som är syftet.
– Nu blir det lite som att mingla på fester, vi får se till att röra oss i tåget så att så många som möjligt får tillfälle att prata svenska, säger han.
Måndagen bjöd på deltagarrekord för Språkvandrarna. Terminens första promenad gjordes i snö, och den andra i regn och dis.
– Det är mycket skönare i dag, säger Abdirisaq Hussein från Somalia som har god kondition efter att ha jobbat en period som tidningsbud men nu ägnar sig helt åt sina SFI-studier.
Lourdes Ames från Peru har tillsammans med läraren Lotta Söderberg stannat till för att titta närmare på det som kommer att bli en vårblomma längs vägen, och längre fram närstuderar Medspråkaren Vanja Sahlberg och Darya Rahim från Kurdistan videgrenar.
Vanja Sahlberg är en av flera Medspråkare som annars samlas för samtal med elevgrupper i SFI:s lokaler.
– Vi började som ett projekt på Medborgarskolan, men har fortsatt som språkvolontärer vid SFI. Men såna här dagar är det skönt att träna språk ute i friska luften, säger hon, och Darya nickar instämmande.
Mats Alvemark som gärna passar på att berätta om svenska seder och bruk för nyanlända män och kvinnor när han språkvandrar, har tillfälligt retirerat från sin ledarplats i kön. Qali Hassan, som återupptagit SFI-studierna när hennes dotter nu fyllt ett, har lyssnat noga, ler stort, tar hans plats i täten och kommenderar:
– Framåt!