Splittrat i Villberga om församlingsgränser
De sex församlingarna i Villberga pastorat är de enda inom Enköpings kyrkliga samfällighet som inte beslutat att gå samman i större enheter. Oenigheten är stor inom pastoratet om hur fortsättningen ska bli.
—Det finns ingen anledning att ge upp de nuvarande församlingsgränserna. Kyrkoordningens regel om att gudstjänst ska hållas en gång per vecka i varje församling borde ändras, men om så inte sker kan gudstjänster också ledas av lekmän. Ekonomin klarar församlingarna genom att de ingår i samfälligheten, säger Sven-Olof Östh.
Entydigt nej
Han är ledamot i kyrkorådet i Husby-Sjutolft församling. Det är det enda i Villberga pastorat som sagt entydigt nej till att medverka till sammanslagning av församlingar i Villberga pastorat.
I kyrkorådet i Villberga församling reserverades sig tre av de åtta borgerliga ledamöterna när kyrkorådet i augusti beslutade att medverka till en sammanslagning av Hacksta, Löt och Villberga församling.
—Det finns olika meningar i kyrkorådet om hur vi ska gå vidare inom kyrkan när besöksantalet går ned och allt fler går ur kyrkan. Jag tror att en sammanslagning blir nödvändig, också för att det är svårt att få ihop kyrkoråd i de små församlingarna, säger Gerth Thorsell, ledamot i kyrkorådet och översta namn på centerpartiets lista i det senaste valet.
En av hans partikamrater reserverade sig emot beslutet i augusti.
Villberga och Litslena är de församlingar i pastoratet som är stora nog att ha val till kyrkoråden på valdagen. Övriga församlingar väljer sina kyrkoråd vid kyrkstämmor.
"Grundlösa rykten"
Såväl Villberga som Litslena och småförsamlingarnas kyrkoråd utom Husby-Sjutolft, har i år uttalat sig för att medverka till sammanslagningar av församlingar när dispensen går ut i slutet av 2006.
—De låter sig styras av rykten om att tvångssammanslagningar annars blir följden, eller tvångsförvaltning genom samfällighetens kyrkonämnd. Men det är rykten som saknar grund. Vi måste själva ta ansvar för och bestämma över våra egna kyrkor och församlingar, säger Rosa Östh.
—Ändras församlingsgränserna som motsvarar det historiska sockengränserna, påverkas dessutom administrativa gränser i ett flertal olika myndighetsregister, något som kommer att ställa till stor oreda, och släkt- och historisk forskning försvåras avsevärt, tillägger hon och avslutar:
—Husby-Sjutolft församling växer dessutom. Den planerade utbyggnaden i Ekolsund innebär många nya medlemmar för oss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!