Specialistofficerskurs ny karriärväg

Officersutbildningen i svenska försvarsmakten är under omdaning, och ett av de nya inslagen i utbildning och karriärmöjligheter inom försvaret är en ettårig specialistofficersutbildning.

Torbjörn Walberg, Sandra Fridén och Fredrik Staaf ingår i den grupp om 28 elever som nyligen inledde den ettåriga utbildningen till specialistofficer.

Torbjörn Walberg, Sandra Fridén och Fredrik Staaf ingår i den grupp om 28 elever som nyligen inledde den ettåriga utbildningen till specialistofficer.

Foto: Lotta Lille

Enköping2007-09-08 00:01
Den första kullen med omkring 300 blivande specialistofficerare på olika försvarsskolor runt om i Sverige har just inlett sin utbildning, och 28 av dem går på Ledningsskolan vid Ledningsregementet i Enköping.
- Att vi inte kan bli generaler genom att gå den här utbildningen har vi fullt klart för oss, men det är å andra sidan inte vad vi vill heller, säger Sandra Fridén från Uppsala.

Hon gjorde värnplikten vid luftvärnet Lv 6 i Halmstad 2005-2006 och arbetade sedan som civilanställd skolinformatör vid F 21 i Luleå ett år innan möjligheten att söka den nya specialistofficersutbildningen kom.
- Jag har sökt inriktningen på sambandssystem inom luftförsvaret, men det går troligen att byta inriktning om jag skulle vilja det längre fram. Men det går också att tillgodoräkna sig delar av den här utbildningen om jag skulle vilja gå vidare till den treåriga officersutbildningen med taktisk-opertiv inriktning, så utbildningssystemet ger bra möjligheter till utveckling, säger Sandra Fridén.

Specialistofficersutbildningen blandar elever från samtliga försvarsgrenar, armé, marin och flyg, eller mark-, sjö- och luftarenorna som det heter sedan ett par år tillbaka.
Fredrik Staaf, även han från Uppsala, gjorde värnplikten på P 10 i Strängnäs 2002-2003. Med sina 25 år är han en av utbildningens äldsta deltagare. Hans inriktning är ledningssystem inom markarenan.
- När jag muckade var det intagningsstopp på officersutbildningen så jag läste först på högskola och jobbade sedan några år. Det här är en perfekt utbildning, det skulle inte kännas lockande att gå tre år och sedan kanske inte få något jobb. Blir det fler nedskärningar av försvarsanslagen vet vi ju inte vilka effekter det får, säger Fredrik Staaf.

Från sjöarenan kommer Torbjörn Walberg, Stockholm, som muckade från flottan i Karlskrona 2006. Han tjänstgjorde på ubåt, och han har valt inriktning telekrig inom marinen.
- Det är väldigt positivt att de har slagit ihop försvarsgrenarna under utbildningen. Värnplikten var segregerad kan man säga, det blir en helt annan kontakt med folk från de andra arenorna nu, säger Torbjörn Walberg.
Specialistofficersutbildningen är inriktad på jobb, inte på "att vända papper på en stab" poängterar de alla tre. När de är färdiga kommer de att ha sergeants grad.

Hur de sedan kan avancera i graderna är ännu inte helt klart, men specialistofficersutbildningen är avsett att vara en grundläggande utbildning som sedan kan byggas på med olika kurser inom det område där de verkar för nå allt högre kompetens.
- Men under tiden får vi arbeta på förbanden med det som är roligt, utbildning och system, säger Torbjörn Walberg.
De blivande specialistofficerarna har samma villkor som värnpliktiga, fri kost och logi, en fri hemresa per vecka och dagpenning. "Och inga studieskulder" som de samfällt konstaterar. Eleverna delar lägenheter två och två i Romberga som försvaret hyr av Enköpings hyresbostäder.

- Var vi kommer att tjänstgöra när vi är färdiga är inte bestämt ännu, det är upp till oss att kontakta förbanden och söka oss dit vi vill och där vi behövs, säger Sandra Fridén.
Ett är i varje fall klart, de ska vara beredda att delta i utlandsmissioner när de anställts. Men det ser ingen av dem som något problem, tvärtom. En erfarenhet och en möjlighet att hjälpa till där det behövs, är deras inställning till de utlandsuppdrag som försvaret deltar i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om