Extratjänster har betalats helt av staten, men upphörde vid årsskiftet efter riksdagens budgetbeslut i december. De har kunnat användas för att få ut långtidsarbetslösa och nyanlända i arbete. Lasse Olsson, chef för Jobbcentrum och kommunens arbetsmarknadsenhet, beskriver extratjänsterna som en volymåtgärd:
– De är viktiga för att de här grupperna ska komma in i arbete, få ett socialt sammanhang och träna språk.
Att extratjänsterna inte varit alltigenom bra sticker han inte under stol med:
– Det har funnits en viss inlåsningseffekt, en extratjänst har ibland inneburit att man blivit mindre aktiv arbetssökande. Men för många har extratjänsterna varit bra och flera har gått vidare till anställningar eller till studier, säger Lasse Olsson.
Enligt Therese Jansten, chef för arbetsförmedlingen Enköping-Bålsta, gäller det omkring 30 procent av de som haft extratjänster. I dagsläget finns det cirka 150 personer som är långtidsarbetslösa eller nyanlända och som hade kunnat haft nytta av en extratjänst.
Media har rapporterat om att budgetbeslutets stopp för extratjänster ledde till kraftigt ökat antal beslut i december. I Uppsala län tillkom 57 extratjänster mellan november och december och i riket ökade antalet från 17 280 i november till 19 132 i slutet av december.
Men varken Jansten eller Olsson känner igen beskrivningen från Enköping-Bålsta. 120 personer hade extratjänster i Enköping och Håbo sista december 2018, två mer än vid slutet av november.
– Vi startade en drive i september för att kunna placera pedagogiska assistenter på extratjänster kombinerade med utbildning i yrkessvenska från vårterminen, vilket förklarar att antalet tjänster ökade, säger Lasse Olsson.
Att extratjänster inte finns kvar innebär att nyanlända och långtidsarbetslösa hänvisas till andra alternativ:
– Vi kommer naturligtvis att arbeta vidare med till exempel lönebidrag för anställning, nystartsjobb och introduktionsjobb, säger Therese Jansten.
Etableringsjobben, på förslag men inte beslutade, med lägre ingångslön ser Lasse Olsson som en möjlighet:
– Men det blir en annan situation när arbetsgivare, offentliga och privata, ska stå för en del av lönen, säger han.
Stoppet för beslut om nya extratjänster inom offentliga verksamheter och ideella föreningar är bara en del av aviserade besparingar under 2019 för arbetsförmedlingen.
M-KD-budgeten som antogs innebär sparkrav på 4,5 miljarder på insatser för arbetslösa. För arbetsförmedlingen ska minska personalkostnaderna med knappt 400 miljoner. Hur sparkraven kommer att fördelas över landet blir klart först i slutet av januari.
– Osäkerheten kring hur sparkraven kommer att slå gör att vi helt enkelt jobbar på med de förutsättningar som är kända nu. I Enköping-Bålsta är vi 49 personer anställda, flertalet med fasta tjänster andra med visstidsanställningar. Två tjänster är placerade vid Jobbcentrum, säger Therese Jansten.
Vid Jobbcentrum är Lasse Olsson orolig för att sparkraven ska leda till att ett mångårigt väl fungerande och nära samarbete mellan kommunen och arbetsförmedlingen ska brytas:
– Tidigare samverkade vi så att kommunen hade två personer som hjälpte till med arbetsgivarkontakter. Nu har vi ett bra team på 10 personer från olika kommunala förvaltningar inklusive två tjänster från arbetsförmedlingen som arbetar tätt tillsammans, säger Lasse Olsson.