Mellan 75 och 100 miljoner kronor årligen behöver Enköpings kommun sänka kostnadsnivåerna kommande år för att klara resultatmål och de stora investeringar som väntar. Det motsvarar 3-4 procent, att jämföra med det krav på effektiviseringar med två procent som sedan tidigare ligger på samtliga förvaltningar. För 2020 kommer sparbetinget bli 60 miljoner kronor.
På måndagen presenterades tjänstemännens förslag på vilka besparingar som är möjliga på kort och lång sikt, förslag som de politiska nämnderna behandlar i februari och budgetberedningen sedan tar ställning till. I juni fattar kommunfullmäktige beslut om budget för 2020 och närmast följande år.
– Kommunens intäkter ökar inte i samma takt som utgifterna och det är helt nödvändigt att sänka kostnaderna, sade Ingvar Smedlund (M), kommunstyrelsens ordförande.
Han liksom Ulrika Ornbrant (C ), kommunalråd, poängterade att det är tjänstemannaförslag som kommer att diskuteras av politikerna.
Lotta Tronêt, chef för vård- och omsorgsförvaltningen, betonade att sparförslagen inte påverkar lagstadgad verksamhet:
– Ett förslag är att samlokalisera dagverksamheter för personer med demenssjukdom på Villa Sandgatan, sade Lotta Tronêt.
Andra möjligheter är att aktiviteter på träffpunkterna för personer utanför kärnverksamheten tas över av volontärer, stopp för seniorgym och syn- och hörselinstruktören och minskning av antalet boendeplatser inom äldreomsorgen.
Jonas Nyström, chef för upplevelseförvaltningen, ser sparmöjligheter genom att i samband med pensioneringar dra in två tjänster från kultursektorn. Även vaktmästar- och lokalbokningstjänster kan effektiviseras. Fritidsgården i Ungdomens hus kan stängas för att minska lokalkostnader.
– Anpassning av nivåer på kontantbidrag till föreningar och höjning av taxor och avgifter ger omedelbar effekt, och vi ser möjligheter att i stället satsa på lokal- och konsultativt stöd till föreningar, sade Jonas Nyström.
Frank Stoor, chef för utbildningsförvaltningen, ser sparpotential i bättre samordning av skolskjutsar, nedläggning av öppna förskolan Pluto, och av kommunens enda dagbarnvårdargrupp.
– Stor sparpotential finns också i förändrade arbetssätt i skolorna, men hur de kommer att se ut är en fråga för respektive skola, sade Frank Stoor.
Förbättrad administration, mera måltidssamarbete och en avgift för medföljare vid färdtjänstresor är spar- och effektiviseringsförslag från samhällsbyggnadsförvaltningen.