Sötebrödsdagen lockar kunder

Fluffig grädde, söta bröd och mandelmassa. Semmeldagen är här och köerna ringlar långa i konditorierna.

Fabian Flink visar runt i bageriet där bullar jäser och grädde och mandelmassa förbereds.

Fabian Flink visar runt i bageriet där bullar jäser och grädde och mandelmassa förbereds.

Foto: Agnes Rydberg Kullenmark

Enköping2019-03-05 12:00

– Allt kan inte göras på en gång, då räcker inte kylarna till, säger Fabian Flink, på bageriet med samma namn.

Försäljningen av semlorna är i full gång även på Tammerfors där personalen har så fullt upp att det inte ens finns tid för en intervju. Men semmelkunden Haleluya Kavundika ställer gärna upp.

– Jag äter semlor varje år, just idag tar vi en vanlig fika som råkade infalla på semmeldagen. Det är inte så viktigt att äta en på semmeldagen men det passar ju bra, säger han.

Vid frågan om hur han äter semlan, med varm mjölk och med eller utan lock, så skrattar han och säger;

– Bara rakt av, som en hamburgare.

Hans kompis några meter bort säger att man ska ta av locket och äta det först men det tycker inte Haleluya Kavundika är så viktigt.

– Att äta semlor är lite av en tradition, nån gång under säsongen så brukar jag alltid äta en men hur den äts spelar ingen roll, säger han.

På Fabian Flinks konditori berättar Helena Andersson, som står i kassan, att de har planerat länge för dagen.

– Vi har bakat 3000 semlor inför idag, förra året sålde vi 2400 stycken, säger hon.

– Det är en helt ny kundkrets idag, inte bara stamkunderna utan alla åldrar och många vi inte sett förut. De yngre frågar ofta efter nya smaker, som citron och choklad, säger Helenas kollega Natalie Olsson.

Fabian Flink visar runt i bageriet där bullar jäser och grädde och mandelmassa förbereds.

– Semlor är en laddad och engagerande fråga. Folk kommenterar bland annat att vi börjar sälja dem för tidigt och sekunden efter vill de ända köpa en, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!