Som EP tidigare skrivit tog sig 13-åriga Smilla till final i Arlas Kladdkakerace och ska finalbaka inför publik på Bak- och chokladmässan i Älvsjö den 14 oktober.
Vi har träffat Smilla hemma i köket på Blåbärsgatan där en nybakad kladdkaka med hallon, marshmallows och salted caramel sås lockar på köksbordet.
Kladdkakeracet har arrangerats i flera år men det var första gången som Smilla sökte. Över 90 bidrag lämnades in men bara sex gick till final. När telefonsamtalet kom om att Smilla var en av finalisterna blev glädjen stor.
– De ringde på kvällen och talade om att jag var i final och att de bokat hotell för hela familjen. Jag blev jätteglad och hoppade runt i hela huset, jag trodde inte att jag skulle gå till final, säger Smilla med ett stort leende.
Efter provsmakning av Smillas kladdkaka kan EP garantera; den är vidunderligt god med den söta chokladkakan som kontrasteras med syrligt friska hallon, sega marshmallows och en kolasås med lite bett i.
Receptet har Smilla arbetat fram själv.
– Jag utgick från ett familjerecept som vi haft länge men sen har jag gjort om det mycket, säger Smilla.
Hon har jobbat medvetet med smakbrytningar och texturer i kakan, något sött, surt och salt och marshmallows som ger en annan konsistens. Gräddningstiden har provats fram noga, det är ett kinkigt moment eftesom kakan innehåller blöta bär.
Det märks att Smilla är rutinerad och även fokuserad på det hon gör i bakningen. Inför tävlingen har hon bakat kladdkakan många gånger och kan receptet utantill och hon har även tränat störningsmoment med sina syskon, Gustav och Saga, som intervjuat henne under bakningen för att hon ska vara på topp under tävlingsdagen.
Att tävlingsbaka inför publik på Stockholmsmässan är stort.
– Jag har aldrig gjort något liknande, det känns lite läskigt. Men det blir säkert lärorikt, säger Smilla.
Bakat har hon gjort sedan hon var jätteliten. I början tillsammans med mormor Maggan i Grillby och mamma Anna, de senaste åren mer självständigt.
– Jag kommer på egna recept, men kladdkakor är en favorit. Det är enkelt att baka och man kanexperimentera mycket med olika smaker, säger Smilla.
Hon har en egen bakblogg, Smilla bakar, och siktar på att bli konditor och kunna ge ut en egen bakbok. Roy Fares och Leila Lindholm är de stora förebilderna.
– Drömmen är att bli en mini-Leila och göra egna bakprogram, ler Smilla.
Fotnot: Smillas blogg finns på http://nouw.com/smillabakar