Småföretag och föreningar präglar bygden

Lillkyrka är visserligen tätorten, men det är som boende i Södra Trögd invånarna identifierar sig.

Bland det första som möter i Veckholm är Vikinghallen för inomhusboule som lockar spelare från när och fjärran.

Bland det första som möter i Veckholm är Vikinghallen för inomhusboule som lockar spelare från när och fjärran.

Foto: Lotta Lille

Enköping2019-02-15 06:00

Veckholm, Boglösa och de andra gamla sockennamnen är lika viktiga geografiska tillhörigheter i kommundelen som tätorten.

När Trögds härad delades 1951-52 fördes socknarna Boglösa, Lillkyrka, Torsvi, Vallby, Veckholm och Kungs-Husby samman till kommunen Södra Trögd.

Lillkyrka blev centralort med kyrka, kommunalhus och bibliotek, och på 1960- och 70-talen byggdes skolan och Trögdshemmet.

Skolan är som i andra kransorter viktig i Södra Trögd, och antalet elever i skolan är lika många i dag som då ortsanalysen gjordes 2015, omkring 140 stycken. Det är kommunens minsta kommunala skola.

Sju av tio barn åker skolskjuts, oavsett om man ska till F-6-skolan hemma i Lillkyrka eller högstadiet och gymnasiet inne i Enköping.

Antalet invånare i kommundelen har växt de senaste åren om än långsamt, och som i andra kransorter framhöll ortsborna att föreningslivet och de många småföretagarna präglade bygden. Bygdegårds- och hembygdsföreningarna är aktiva med olika arrangemang som riktar sig såväl till ortsbor som till andra i kommunen och i grannkommuner.

En tillfällig befolkningstillväxt blev det under den stora flyktingvågen 2014-2015 när Härjarö kursgård, längst ned i söder, fylldes av asylsökande.Då tog också det aktiva föreningslivet i bygden stort ansvar för arbetet med integrationen.

Vad som ska hända med gården med anor ända tillbaka till vikingatiden, som landstinget tog över på 60-talet och sålde drygt 40 år senare, är fortfarande oklart.

Genova Property som ägt anläggningen sedan 2014, sålde hösten 2018 till investmentbolaget Knoxville AB. Den nye ägaren uppger att Härjarö "är ett sidoprojekt som inte är tänkt att generera i avkastning".

Det är tveksamt om Härjarö blir öppet för allmänheten igen. Kvar som turistmagnet i Trögden finns Grönsöö med slott, park och äppelodlingar.

Ett av de företag som lyftes fram i ortsanalysen och som varit ett nav i decennier, är Millis kiosk och bensinstation i Veckholm. Millis, Evald Andersson, drev sitt företag från 1964 och efter hans bortgång tog sönerna över. Ett av företagets ekonomiska ben vilade på skolskjutstrafik, ett ben som försvagades när kommunens upphandling medförde att den togs över av andra.

Protester blev det hösten 2017 när UL ändrade tidtabellen för linje 223 och bussen inte längre gick via Lillkyrka mellan Enköping och Grillby-Skolsta. Resultatet av protesterna blev att UL satte in taxiturer mellan Lillkyrka till Enköping.

Lillkyrka i dag

Invånare: 316 personer i samhället och 2 065 personer på omgivande landsbygd.

Skola: Lillkyrkaskolan F-6, 140 elever.

Bibliotek: enbart skolbibliotek, bokbuss vid Trögdshemmet en gång/månad.

Förskola: Lillkyrka förskola, 84 barn.

Öppen förskola: Svenska kyrkan, Lillkyrka församlingsgård två förmiddagar i veckan.

Omvårdnadsboende: Trögdshemmet 20 platser, med Träffpunkt.

Sporthall: Lillkyrkahallen, Vikinghallen (boule).

Idrottplats: Lillkyrka idrottsfält, Trögdsvallen idrottsplats.

Elljusspår: Lillkyrka motionsspår

Konstgräsplan: -

Skejtramp: -

Bad: Härjarö badplats, Ön, Koffsan

Fritidsgård: -

EHB: -

Källa: Enköpings kommun, SCB mars 2018

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!