Slussens utbyggnad påverkar hela Mälardalen

Den planerade ombyggnaden av Slussen i Stockholm kommer att sätta sina spår i hela Mälardalen, inte minst eftersom ca två miljoner i regionen får sitt dricksvatten ur Mälaren. Därför åker nu representanter för Stockholms Stads exploateringsavdelning runt och informerar om projektet.

Foto:

Enköping2007-11-19 18:53
På tisdag kommer bland andra projektledaren Mårten Frumerie till Uppsala för att dels träffa länsstyrelsen och senare vid ett kvällsmöte informera allmänheten. I förra veckan besökte gruppen Bålsta.

Ombyggnaden av Slussen beräknar man påbörja 2012 och projektet ska stå klart sex år senare. I dag finns två kanaler där man tar ut vatten och enligt det förslag som tagits fram ska man bygga ytterligare tre. I dag tar man ut 800 kubikmeter vatten per sekund och enligt Klimat- och sårbarhetsutredningen, som nyligen lämnade sitt betänkande, kan man öka mängden med 1 000 kubikmeter.
- Vi har anlitat SMHI för att kunna se hur det påverkar Mälarens fluktuationer, berättar Mårten Frumerie.

En viktig parameter att ta hänsyn till vid ombyggnaden är vattenståndet både i Mälaren och i Östersjön. Enligt beräkningar som gjorts kan temperaturen i området öka med 2-4 grader och då sjunker vattenståndet.
- Samtidigt som vi vill undvika att vattenståndet ökar, vilket skedde i samband med översvämningarna år 2000 så får det inte heller bli för lågt. Vi kommer därför att höja lägstanivåerna och tappa ut mer vatten.
- Det gäller emellertid också att förhindra vattenintrång från Östersjön eftersom vi inte vill ha in saltvatten i Mälaren.
- Ur ekologisk synpunkt är det viktigt att man kan behålla variationerna i vattenståndet.

Det som händer nu är att förslaget till ombyggnad av Slussen går ut på samråd till alla berörda fastighetsägare och kommuner runt hela Mälaren. Dessutom åker representanter för projektgruppen runt och berättar.
- De frågor som kommit på de möten vi haft hittills har mest varit av teknisk art, berättar Mårten Frumerie. En återkommande fråga handlar om Östersjöns vattennivå i framtiden. Det märks att folk är oroliga för vad klimatförändringarna innebär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!