Slottsfru tvingas flytta från Salnecke

Slottsfrun på Salnecke i Örsundsbro sedan början av 70-talet, tvingas flytta från sitt hem. Enligt onsdagens dom i Enköpings tingsrätt måste Terttu Gyllenadler lämna den lilla röda stugan bakom slottet, som hon hyr enligt sin bortgångne makes tidigare önskan.

Enköping2004-11-18 00:00
Salnecke är ett fideikommiss, och innan fideikommissarien gick bort i mars förra året skrevs ett hyresavtal för stugan som innebar att Terttu Gyllenadler skulle få bo i den så länge hon ville.
Det var Samuel Gyllenadlers sätt att ordna för sin hustru då han var svårt sjuk, och båda var väl medvetna om hans önskan att sonen Nils Gyllenadler skulle ta över som fideikommissarie och bo med sin familj på slottet.
Terttu Gyllenadler har också flyttat till stugan och sonen har flyttat in i slottet. Däremot har fideikommissariatet ännu inte förlängts (se faktaruta), och boutredningen är inte avslutad. I väntan på eventuellt beslut om förlängning av fideikommissariatet, drivs det av boutredningsmannen, advokat Eva Kornhall, advokatfirman Wijk & Nordström i Uppsala.
Hon har därmed fått en central och drivande roll i sammanhanget. Det är hon som för dödsboets räkning begärt avhysning med omedelbar verkställighet av Terttu Gyllenadler, och fått rätt av Enköpings tingsrätt.

Särskilda regler
Domstolen hänvisar till de särskilda regler som gäller för ett fideikommiss, att Terttu Gyllenadlers hyresavtal med förre fideikommissarien upphörde att gälla då han dog och att den så kallade fardagen, den tid mellan dödsdag och sista dag för flyttfrist enligt fideikommissreglerna, passerades 14 mars i år.
- Med hyresavtalet ville Samuel säkerställa mina möjligheter att bo kvar och det är tråkigt att det ska behöva bli på det här viset, har Terttu Gyllenadler tidigare sagt.

Hyresavtal
Terttu Gyllenadler är 73 år gammal och svårt sjuk. När domen meddelades var hon inlagd på Akademiska sjukhuset.
Avhysningen ev henne från den knappt 50 kvadratmeter stora stugan nedanför slottet, är en av flera åtgärder som vidtagits av dödsboförvaltaren. Arrendatorer av jord och jakt liksom hyresgäster har sagts upp. Motiveringen har varit att fideikommisset behöver större intäkter. I flera fall har tvister uppstått med de uppsagda.
Även när det gäller avhysningen av Terttu Gyllenadler är ekonomi grunden för förvaltarens krav. I hyresavtalet som skrevs sattes hyran till ett engångsbelopp på en krona, som erlades då avtalet skrevs under.
Eva Kornhall har i sin stämningsansökan hänvisat till att änkan erbjudits ett nytt hyresavtal med en hyra på 2000 kronor per månad plus el och övriga fasta kostnader, men att hon inte svarat på detta.
- Samtliga som sagts upp har erbjudits nya avtal mot skälig, marknadasmässig ersättning. De som gått med på detta har fått nya avtal, de som valt att inte vilja göra rätt för sig är uppsagda, sade Eva Kornhall på onsdagen.
Eva Kornhall sade också att hon tycker att "det är en förskräcklig historia" och att hon inte vill säga så mycket eftersom alla parter far illa av det som hänt och händer.

Överklagande av domen
Urban Nordenadler, juridiskt ombud för Terttu Gyllenadler, sade på onsdagen att det är för tidigt att ta ställning till om ett överklagande av domen ska göras:
- Men en spontan reflektion som inte har med juridiken att göra är att Terttu Gyllenadler är en beundransvärd person. Jag har svårt att förlika mig med tanken att någon inte skulle vilja hennes väl. Om den juridiska bedömningen här är korrekt måste jag konstatera att juridik kan användas som ett okänsligt verktyg där medmänsklighet, takt och ton, och känslan för goda traditioner ledsamt nog förvisats till åskådarbänken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om