Skygg och fridsam men kan dränka åker och skog

Det är omkring 20 år sedan de första bävrarna etablerade sig i Mälaren. De kom från väster, från Värmland och Örebro, och har snabbt spridit sig i hela sjön.

En av många bäverhyddor på de små Mälaröarna.

En av många bäverhyddor på de små Mälaröarna.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2018-05-20 11:00

– Bävern har ökat rätt rejält i Mälaren de senaste tio åren, ända bort mot Stockholm. Men det är svårt att få kläm på hur många de är, det finns ingen ny inventering, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet i Västmanland.

Bävern är ett av de skyggaste djuren vi har i Sverige. Den har inga naturliga fienden och den lever i en nisch i naturen där den inte har någon direkt konkurrens. Unga djur som lämnar sin flock hittar snabbt bra marker med gott om föda och den kan därför sprida sig fort.

Omkring 1870 konstaterade myndigheterna att bävern i landet i princip var utrotad. 1922 planterades två norska bävrar in i Jämtland och senare gjordes även utplanteringar i Dalarna, Närke och Småland.

På 100 år har bävern erövrat större delen av landet och finns nu på många platser i Mälardalen och hela Uppland.

Det är ett skyggt och fridsamt djur men mot sina artfränder kan bävern vara tuff.

– De har familjerevir och kan bo upp mot tio bävrar i en hydda i tre generationer. Kommer det främmande bävrar till reviret biter de varandra, den nya bävern ska väck, säger Lars Björk.

Ofta går de bara ut på födosök en i taget och det är därför svårt att veta exakt hur många bävrar som bor i ett revir.

Att en bäver bosätter sig i tättbebyggt område som bävrarna i Enköpingsån är ovanligt. De kan hålla till i sjöar i många år utan att någon märker av dem.

Även i Västerås har man problem med bäver där de bosätter sig i Svartån. En del av bävrarna har kommunen skjutit bort då de orsakat stora skador.

– De underminerade bland annat gräsmattor på villatomter där det plötsligt uppstod 1,5 meter djupa hål, säger Lars Björk.

På andra platser har skadorna efter bäver blivit betydligt större.

Nära Mälaren har bävern grävt hål i vallarna till invallad åkermark och hotat 100-tals hektar åker av översvämning. Norr om Västerås satte bävern 60 hektar produktiv skogsmark under vatten, skog till ett värde av flera miljoner kronor. Vid Hallstahammar orsakade bäverdämmen så högt vattenstånd vid banvallen att tåg fick ställas in.

– Det kan bli stora problem beroende på var bävern slår till. Men många gånger bygger de bara en hydda i ett vassområde i Mälaren och fäller lite träd, säger Lars Björk.

Att jaga bäver är svårt, det är vakjakt i skymningen i strandkanten. Om bävern måste bort från ett område används ofta fälljakt i kombination med vapen då bävern ofta vistas i busk och sly och är svår att komma åt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!