Skolstaskolan satsar på engelskan
Sedan ett år tillbaka får barnen på Skolstaskolan lära sig engelska ord redan när de går i förskoleklassen. Skolan har satsat extra på engelskundervisning och eleverna i årskurs sex är just hemkomna från en resa till London. En del av resan betalades av lokala företag.
Malin Andersson och Buster Grinde hann med att se många sevärdheter men också att besöka en skola där de träffade jämnåriga Londonbor.
Foto: Petra Marandi Roos
- Vi hade en bildlektion med dem och de hade en jätteduktig bildlärare, säger Evelina Nordberg som går i årskurs sex.
- Och så spelade vi fotboll med dem, Sverige mot England, säger Buster Grinde.
Skolstaeleverna berättade om Sverige för de engelska eleverna och lekte lekar och spelade spel tillsammans med dem.
- Jag lärde vissa av barnen svenska ord, berättar Malin Andersson.
Specialsatsningen på engelska tog sin början förra våren då kommunen delade ut särskilda projektpengar till skolorna. På Skolstaskolan valde man att lägga pengarna på fortbildning i engelska för att all pedagogisk personal. Sedan dess får barnen från förskolan till och med årskurs fyra varje dag lära sig några nya ord eller sjunga en sång på engelska. Från årskurs fem får de en timme i veckan som ägnas åt lek eller film på engelska. Tanken är att öka elevernas lust att lära sig och Londonresan för eleverna i årskurs sex blir både något att se fram emot och ett tillfälle för eleverna att få användning för det de har lärt sig.
Resan kostade mellan 50 000 och 60 000 kronor att genomföra, med flyg, boende, mat, besök på museer och biljetter till musikalen Grease inräknat.
- Det var enormt välanvända pengar, vi tror att vi har fått ut otroligt mycket av dem i form av barns lärande och utveckling, säger Maria Flinck-Thunberg som är rektor på Skolstaskolan.
- Vi räknade ut att det blev minst 30 timmar engelskundervisning under de fyra dagar vi var i London, säger lärare Ulla-Karin Ahlin som var med på resan.
Maria Flinck-Thunberg säger att skolan har en ganska god ekonomi och hon upplevde inte att de behövde spara in på något annat för att ha råd med resan. Omkring 8000 kronor fick de från tre lokala företag och Majblommekommittén, utan några krav på motprestationer från företagens sida. Resten av kostnaderna stod skolan för.
- Vi var jättenoga med att ingen skulle exkluderas på grund av att man inte hade råd att betala, så det enda barnen själva stod för var lite godispengar, säger Maria Flinck-Thunberg.
Minna Avrin, utvecklingschef på skolförvaltningen, säger att det är ovanligt att elever i Enköpings kommun åker på längre resor med skolan.
- Vad jag vet är det första gången elever i den åldern åker utomlands, säger hon.
Att företag hjälper till med pengar är också sällsynt, men har förekommit minst en gång tidigare. Att skriva en policy om sponsring i skolan har inte varit aktuellt.
- Det har aldrig varit några tveksamma fall, med läroböcker från företag som vill ha ut något av det eller så, säger Minna Avrin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!