Skolmatsgastro 08 är avgjord.

Bambatrion från Enköping kom trea efter att ha lagat mat hela förmiddagen. Tävlingen hölls på Älvsjömässan och vinnaren, Team Österåker, korades strax före lunch.

Jonas Österlund, Westerlundska gymnasiet, Peter Åhlen, S:t Iliansskolan och Mervi Jokinen, Bergvretenskolan.

Jonas Österlund, Westerlundska gymnasiet, Peter Åhlen, S:t Iliansskolan och Mervi Jokinen, Bergvretenskolan.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Enköping2008-04-22 13:53
Ett 40-tal lag hade anmält sig till matlagningstävlingen. Fem matlag från olika skolor i landet möttes i finalen.
Tävlingsgänget från Enköping bestod av Jonas Österlund, Westerlundska gymnasiet, Peter Åhlen, S:t Iliansskolan och Mervi Jokinen, Bergvretenskolan. De lagade Högsbosoppa med äppelkaka, stekt pangasiusfilé med citrussås och rostade rotfrukter med fiberpasta.

Konkurrensen var dock för tuff, trots att Enköpingskockarna hade bästa och högljuddaste hejaklacken med på läktaren.
Team Österåker från Åkersberga vann med en meny bestående av morotssoppa med choritsopytt, tomatbräserad fylld paprika och kanelstekt karré med potatis och äpple.
På andra plats kom Jägartjejerna från Kiruna med sin komposition av laxsoppa, Jambalaya och guldvaskarpanna på viltskav.
Skolmatsgastro 08, hölls för första gången och återkommer troligen om två år.
Den kände kocken Kurt Weid är initiativtagare till evenemanget.

Tanken är att lyfta skolmaten och poängtera vikten av bra och nyttig mat för eleverna.
Förutsättningen inför uppdraget var att varje portion får kosta max tio kronor. Det som lagades under förmiddagen skulle också vara kost- och näringsberäknat.
Medlemmarna i Enköpingslaget var grymt besvikna efter att de meddelats resultatet.
- Det är surt, ingen minns en trea, säger Peter Åhlén.
- Vi hade siktat på en vinst, men om två dagar är vi nog nöjda.
Vinnaren får resa till Bern i Schweiz och laga mat på ett av världens bästa storkök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!