Skogsnära boende blev kalhygge

När röjningen för första etappen av det nya bostadsområdet i Bredsand gjorjdes i somras togs nästan alla träd ned, trots anvisningar i detaljplanen att spara vegetationen.

Enköping2007-09-11 17:58
Bebyggelsen ska enligt den detaljplan som Enköpings kommunfullmäktige antagit "upplevas som liggande i skogsmark. Mycket vegetation ska därför sparas, stor aktsamhet med vegetationen ska iakttas". Så står det i detaljplanen som antogs av ett oenigt fullmäktige förra året.
I planen ingår också att träd med en stamdiameter större än 15 centimeter 1,5 meter övermarken endast fick tas bort efter tillstånd från kommunen. Men när röjningen för den första etappen av byggande i Bredsand gjordes i somras, då togs nästan alla träd ned. Exploatören har förklarat det med ett missförstånd mellan dem och firman som gjort avverkningen.

För politikerna i kommunen kom avverkningen som en obehaglig överrraskning. Diskussionerna under framtagandet av planerna för utbyggnad av Bredsand och det intilliggande Storskogen var långa och heta, och socialdemokraterna ändrade ståndpunkt i frågan till utbyggnad i ett sent skede. Den borgerliga majoriteten drev dock igenom detaljplanerna.
- Vi ansåg att vi hade fått tillräckliga försäkringar från exploatörerna när det gällde att bevara så mycket skog som möjligt i området, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Roger Andersson (c).

Han och nämndens arbetsutskott såg det som närmast kan liknas vid ett kalhygge i samband med arbetsutskottets sammanträde i slutet av augusti.
- Vi måste ju lita på exploatörerna, det är orimligt att vi ska ha en vakt ute som ser till att direktiven i detaljplanerna följs, säger Roger Andersson.
Exploatören ska nu begaräa avverkningstillstånd i efterhand, och arbetsutskottet får då ta ställning till vilka avgifter som ska sättas för tillståndet, och om exploatören ska åläggas att plantera nya stora träd i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om