Skattesmäll för Enköpings kommun
Enköpings kommun ska enligt en dom i kammarrätten betala 18 miljoner kronor i skatt för äldreboenden som byggdes för elva år sedan.
För tio år sedan gjorde skatteverket en revision i 100 av landets kommuner. I direktiven stod att åren 1994—96 skulle kontrolleras.
— Skattemyndigheterna skulle titta framåt enligt direktiven, men på den tiden var varje enhet sin egen myndighet och skattemyndigheten i Uppsala valde att titta även tillbaka i tiden på Enköping, säger Lars Björnsson, skatteexpert på kommunförbundet.
Varför man gjorde så finns ingen mer förklaring till än att skattemyndigheten hade rätt att själv välja vad som skulle granskas.
Har sluppit
— I övriga 99 kommuner granskades bara de tre åren som stod i direktiven. De kommuner som har byggt äldreboenden under de berörda åren har alla sluppit att betala skatten som Enköping nu måste betala, säger Lars Björnsson.
Det var 1991 som kommunerna kom med i momssystemet och fick rätt att slippa skatt vid viss byggnation, men inte vid bostadsproduktion. Från början gällde att äldreboenden klassades som social omsorg och kommunerna skulle slippa skatt. Men 1993 kom en dom om att även äldreboenden skulle klassas som bostäder om rummen hade egen köksdel och toalett.
Enköping byggde om Ljunggården och byggde Liljegården 1993. Då investeringarna beslutades var domen inte känd för kommunens politiker.
— Vi byggde rum med hög standard eftersom staten krävde det av oss. Att skattereglerna sedan skulle ändras och dessutom gälla retroaktivt, kunde ingen förutse, säger Bengt Wahlberg.
Irriterad
Han är mycket irriterad över att, som han säger, staten under de senaste åren har ändrat förutsättningarna för kommunerna.
— Vi har fått 24 miljoner kronor mindre dels på grund av minskade skatteintäkter, men också på grund av minskade statsbidrag. Maxtaxorna har också införts utan att vi har fått någon kompensation, säger Bengt Wahlberg.
Bara maxtaxan inom barnomsorgen har kostat Enköping 5—10 miljoner sedan den infördes, enligt honom.
— Mycket av momsen handlar om investeringsbudgeten. Men när de pengarna tar slut, måste vi ta från driften och alla andra oförutsedda utgifter som staten har lagt på oss slår direkt mot våra verksamheter för exempelvis barn och gamla, säger Bengt Wahlberg.
Han hoppas dock på att kommunen ska överklaga till regeringsrätten och kunna vinna där. Det formella beslutet om en överklagan ska kommunstyrelsens arbetsutskott diskutera för första gången på tisdag. En jurist på kommunförbundet har också kopplats in för rådgivning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!