– Man vill inte snatta från den som ger en något. Det är en winwin-situation för alla, säger Jimi Svalefors, butikschef vid Ica Supermarket Västerhallen.
Frågan om det inte blir en förlust att skänka bort mat, man mister kunder då, har diskuterats.
– Men vi hjälper dem som bor i området här, många är tacksamma och det jämnar ut sig i längden, säger Jimi.
De varor som butiken skänker till Lokalen är sådant som har kort bäst föredatum, har skönhetsfel, en trasig förpackning eller annat som gör att de inte går att sälja i butik.
– Folk köper inte de här varorna och det är bättre att någon kan ta vara på dem än att de slängs, säger Jimi Svalefors.
Västerhallen har även sedan flera år ett samarbete med lantbrukare som hämtar överbliven mat som djurfoder.
Överlag tycker Jimi Svalefors att matsvinnet i butikerna minskat mycket de senaste åren.
– Vi slänger mycket mindre än förr. På 90-talet var det mycket värre, då kastades allt, inget sorterades eller gick till kompost, säger han.
På de Facebookflöden med andra handlare som Jimi följer ser han att många andra butiker också ger bort mat.
Rent krasst innebär det en vinst för butikerna då sophanteringen kostar, man betalar för vikten soporna har vid borforsling.
– Men det är en lite del av kostnaden. Jag tycker det är jättebra att man kan hjälpas åt så här och att mindre mat kastas, säger Jimi.