Sjukfrånvaron i Enköping lägre än man trott

Sjukfrånvaron bland personalen i Enköpings kommun är lägre än vad som tidigare redovisats. Ett systematiskt fel i statistiken har upptäckts och nu måste sifferunderlaget i kommunens årsredovisning för 2006 göras om.

Enköping2007-08-09 23:32
Att sjukfrånvaron minskat de senaste fyra åren ändras dock inte av detta. Däremot visar de nu framräknade siffrorna att den enda kategori där Enköping ligger i den undre halvan av svenska kommuner när det gäller sjukfrånvaro är anställda upp till 29 år.
Den satsning som gjorts sedan 2003 på att minska antalet långtidssjukskrivna kommer därför nu att följas av en prioritering på insatser för att minska de ungas frånvaro.
- Det arbetet kommer att påbörjas under hösten, vi har bett om förslag på insatser från Enköpingshälsan, men exakt hur vi kommer att hantera det här vet vi inte ännu, säger Hans-Göran Norén, personalchef på Enköpings kommun.
I början av 2000-talet var ohälsotalen höga och kostsamma i kommunen, och det var framför allt långtidssjukskrivningarna inom vård- och serviceförvaltningen som var oroväckande många. Paul Hoffman projektanställdes på förvaltningen för att ta fram en metod att minska frånvarotalen:
- LTS-metoden, där LTS helt enkelt står för långtidssjukskrivning, bygger på att de som sjukskriver sig ska kontaktas av sina arbetsledare redan första dagen, och att kontakt sedan ska hållas och åtgärder sättas in för att hjälpa dem tillbaka till arbete så snart som möjligt, säger Paul Hoffman som nu är fast anställd LTS-ansvarig och utvecklingschef på vård- och serviceförvaltningen.

När Paul Hoffman inledde sitt arbete var 142 av förvaltningens då 950 anställda långtidssjukskrivna. I december 2006 var motsvarande siffra 52 av de totalt nu dryga 1000 anställda. Utbildning av chefer och handledare, individuellt anpassade rehabiliteringsåtgärder och anpassning av arbetsförhållanden har gett goda resultat.
Men det finns också anställda som inte kan återgå till sina ordinarie arbeten ens på deltid, och det har heller inte gått att omplacera dem inom kommunen. Därför har ett antal anställda sagts upp, och några har sagt upp sig själva.
Under de senaste två åren har också teknik- och vård- och serviceförvaltningarna tillsammans drivit ett hälso- och friskvårdsprojekt där personalen dels erbjudits utbildning i hälsorelaterade ämnen dels träningsmöjligheter. Teknikförvaltningens personal får träna på arbetstid, det får däremot inte vård- och servicepersonalen. Projektet utvärderades i våras, och har nu permanentats. Parallellt med detta har vård- och serviceförvaltningen också drivit Hela Projektet under 2005-06 med syfte att utbilda chefer och personal att under givna förutsättningar arbeta på bästa sätt, schemamässigt och ergonomiskt, men också i dialoggrupper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om