Sista leveranserna från Glad gris

Spångas glada grisar är nu ett minne blott. Efter mer än 50 år som svinuppfödare går Stig Eriksson i pension och avvecklar produktionen av fläskkött från utegrisar.

På onsdagen gjordes de sista julskinkorna i ordning i styckrummet på gårdsslakteriet i Spånga norr om Enköping.

På onsdagen gjordes de sista julskinkorna i ordning i styckrummet på gårdsslakteriet i Spånga norr om Enköping.

Foto: Lotta Lille

Enköping2007-12-20 08:00
Hans grisar har gått ute och bökat på fälten runt gården i Spånga, Torstuna norr om Enköping i snart 30 år, och betecknas som ekologiska men är inte Kravmärkta, det är däremot fälten.
- Det har gått väldigt bra med försäljningen speciellt de sista åren, och man ska ju sluta när man är på topp, säger Stig Eriksson, ganska nöjd med avvecklingen av verksamheten.
- Marken kommer att arrenderas av en grannbonde, så den vet jag kommer i goda händer, och gårdsslakteriet driver jag tillsammans med Stefan Sellin som producerar Domtagrisen några kilometer härifrån. Han fortsätter slakta här, så den verksamheten blir kvar, säger Stig Eriksson.

Gårdsslakteriet byggdes 1992, så det har hunnit bli litet slitet konstaterar Stig Eriksson. Om produktionen skulle fortsätta i full skala så behövs nyinvesteringar, och det är ett beslut som i så fall andra får ta.
På onsdagen var det full aktivitet i slakteriet, styckning och packning av olika fläskprodukter pågick för fullt efter att den sista slaktdagen för Glad Gris avslutades i måndags. I dag, torsdag, är sista leveransdagen till affärer i Enköping och Uppsala.
De senaste årens stigande efterfrågan på kött från djur som fått leva så naturligt som möjligt är inget som fått Stig Eriksson att överväga att fortsätta som grisproducent:
- Nej, jag är nöjd med de år som jag har drivit den här verksamheten, och nya investeringar vill jag inte ge mig in på. Det blir naturligtvis ett bortfall av ekologiskt kött från marknaden, men säkert finns det andra producenter som kan fylla upp de luckorna, säger Stig Eriksson.

Stig Eriksson är mycket aktiv medlem av och ordförande i föreningen Sveriges Småskaliga Kontrollslakterier, och arbetar bland annat för att kostnader och byråkrati runt små slakterier ska minska. Förra året fick han priset Guldknorren som då delades ut för första gången av Upplands grisproducenter. Han utsågs till Årets Upplandsbonde 2001, och har fått silvermedaljer tre gånger i chark-SM.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om