Sex kilometers promenad till dagis

Under sommarmånaderna stänger alla dagis i Enköpings kommun utom ett, enligt ett roterande system. I år har turen kommit till Gånsta att hålla sommaröppet. Det innebär stora olägenheter framför allt för föräldrar utan bil.

Segundino Trujillo tvingas promenera sex kilometer varje morgon och kväll för att kunna lämna sina tvillingsöner Marcos och Erik på dagis.

Segundino Trujillo tvingas promenera sex kilometer varje morgon och kväll för att kunna lämna sina tvillingsöner Marcos och Erik på dagis.

Foto: Roland Nordqvist

Enköping2004-06-15 00:00
Segundino Trujillo och hans fru Juddy Cruz tvingas varje morgon och kväll promenera sex kilometer för att komma lämna tvillingsönerna Erik och Marcos på dagis.
Familjen bor på Lillsidan i motsatt ände av stan.

Segundino, som inte varit så länge i Sverige, har hittills ägnat sig åt att lära sig språket. Men han har också intensivt letat efter ett jobb. Därför blev han jublande glad när han nyligen fick besked om att han skulle få jobba åt kommunen under juli månad. Hustrun Juddy, har hittills jobbat i Stockholm, men fick också chansen att jobba på hemmaplan och beslöt sig därför att offra sin semester för att ta ett vikariat i Enköping.
Familjens glädje över den här möjligenheten dämpades dock kraftigt när de fick höra att deras ordinarie dagis, vid S:t Iliansskolan, stänger under sommaren och att deras enda möjlighet att få barntillsyn blir på Gånsta förskola.
- Det hade väl inte varit något stort problem om vi haft tillgång till bil, men det har vi inte, förklarar paret. Vi har inte haft möjlighet att ta körkort, eftersom bara Juddy haft inkomst.
Till barnens ordinarie dagis har de en promenad på en kilometer. Det är inget större problem.

- Men till Gånsta kommer det att ta oss drygt en timma att promenera och vi måste lämna barnen halv sju på morgonen eftersom vi börjar jobba klockan sju. Vi förstår att de inte kan ha alla dagis öppna men kunde de inte ha valt att ha ett som ligger lite mer centralt beläget öppet?
Kristina Gimås, som är sektionsledare på skolförvaltningen och därmed har ansvaret för förskolorna, inser problemet.
- Det är inte den servicenivå man skulle önska sig, medger hon. Men jag har egentligen ingen koll på varför det är så eftersom jag börjat ganska nyligen. Jag har fått veta att det finns ett rotationssystem. Jag har inte hört någon reaktion på det och det är inget som vi diskuterat under min tid på förvaltningen.
- Jag förstår dock att det ställer till problem för den här familjen och har svårt att försvara det.
Förskolechefen på Gånsta, Margareta Selinder, berättar att det är tredje gången sedan rotationssystemet infördes som turen kommit till Gånsta.
- Vi kommer att ta emot ca 55 barn från hela kommunen, berättar hon. Förra året var det Lillsidans dagis som var öppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!