Den 7 november i fjol observerades ett ljusfenomen av många människor i östra Svealand. Klockan 22.27 lystes himlen upp under cirka tre sekunder varefter ett mullrande ljud hördes.
Det var frågan om en bolid, en meteor, som kommit in i vår atmosfär. Det visar sig nu att en mindre bit av den runt nio ton tunga rymdstenen ramlade ner nära byn Ådalen, norr om Fjärdhundra i Enköpings kommun.
I slutet av november hittade Jörgen Langhof, mineralog vid Naturhistoriska riksmuseet, fragment från rymdstenen i området.
Fragmenten är svartmetalliska och mellan en och sex millimeter stora. Forskare på Naturhistoriska riksmuseet har konstaterat att de är rester av en järnmeteorit. Det är första gången på 66 år som en meteorit hittats i Sverige.
Eric Stempels, astronom vid Institutet för rymdfysik vid Uppsala universitet, betecknar det som sensationellt.
– Det bekräftar våra beräkningar. Samtidigt är det en besvikelse att vi bara hittat fragment. Troligen ligger fler delar av meteoriten kvar på marken, säger han.
Meteoriten slog av en trädrot vid nedslaget. Några meter från fyndplatsen finns en stor sten som bär tydliga tecken av att ha träffats av något tungt, som av en slägga, och där en bit saknas.
Bredvid finns en grop i marken som forskarna tror har orsakats av en knytnävsstor meteorit. Den har inte gått att finna, däremot har ett tiotal fragment från rymdstenen hittats på mossa upp till tio meter från stenen med märket.
Enligt Eric Stempels har järnmeteoriten sitt ursprung mellan Mars och Jupiter, cirka 150 miljoner kilometer bort. Det har fastställts med hjälp av kameror i flera länder som fotograferade stenen när den närmade sig vår planet. Forskarna tror att stenen brutits loss vid en kollision mellan asterioder, en slags små himlakroppar som cirkulerar runt solen.
Rymdstenen beräknas ha haft en diameter på cirka en meter när den kom in i vår atmosfär. Den har då färdats med enorm hastighet – det handlar om flera tiotals kilometer per sekund.
Eric Stempels berättar att stenen då varit omgiven av ett luftlager som tryckts ihop och värmts upp till flera tusen grader. Luften kring stenen har börjat glöda, vilket gett upphov till ljusfenomenet som skådades den 7 november. Mullret som många uppfattade kom sig av att rymdstenen hade överljudsfart.
Den aktuella stenen började brinna på ett avstånd av cirka 80 kilometer från jorden. Det är det mest ljusstarka fenomen i sitt slag som observerats över Sverige. Ofta förintas rymdstenar under sådana här förhållanden men är de tillräckligt stora kan de nå jorden.
Hur kommer det sig då att det gick att lokalisera millimeterstora bitar någonstans i en skog i Uppland? Orsaken är att kamerabilder visade vilken bana stenen haft och beräkningarna pekade mot fyndplatsen nära Fjärdhundra.
Hur kan ni använda de fragment som hittats?
– Det leder inte till några revolutionerade upptäckter men bidrar till kunskap om till exempel hur planeter bildats, uppger Eric Stempels.
Forskarna planerar att fortsätta sökinsatserna vid Fjärdhundra när marken blivit snöfri.