Semlorna gör tidig entré

Kan det redan vara dags för semlor? Ja det kan det - redan i mellandagarna kunde man köpa sina första semlor i Enköping.

Tidiga. Redan nu kan du köpa dina semlor hos Fabian Flink. Men det är inte förens den riktiga fettisdagen kommer som ruschen sätter igång på riktigt, berättar Catharina Karlsson.

Tidiga. Redan nu kan du köpa dina semlor hos Fabian Flink. Men det är inte förens den riktiga fettisdagen kommer som ruschen sätter igång på riktigt, berättar Catharina Karlsson.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2018-01-04 20:00

Knappt har vi hunnit smälta all jul och nyårsmat förens det nu är dags att stoppa magen full av semlor. Redan första dagen efter julhelgen kunde man köpa sina första semlor om man längtat efter det - rekordtidigt? Nej, inte enligt Catharina Karlsson på Fabian Flink.

– Vi börjar alltid sälja våra semlor första dagen efter jul. Det är många som frågar och vill ha semlor - helst året runt. Men vissa är skeptiska och frågar: "Herregud säljer ni semlor redan nu", sedan köper de två semlor och tar med sig hem, säger Catharina och skrattar.

I bageriet hos Fabian Flink är det full fart sedan tidig morgon, men det är när den riktiga fettisdagen kommer som ruschen börjar på allvar.

– Då är det helt galet, då behöver man inte ens fråga vad kunderna vill ha, det är alltid semlor. Förra året sålde vi 2300 semlor under en dag, i år säljer vi säkert fler för det har varit rekord varje år.

Att det finns dom som tycker att man borde vänta med att sälja semlor förstår sig Catharina inte på.

– Den är ju så god att många vill ha den jämt, då är det synd att sälja semlor under en begränsad tid. Varför ska man inte få äta semlor året runt?

Ingegärd Andersson och Ellen Ekman står i valet och kvalet vid disken och kan inte bestämma sig om det ska bli semla eller inte.

– Jag vill nog hålla på det fram till den riktiga fettisdagen, säger Ingegerd och väljer en prinsessbakelse i stället.

Ellen är inte lika traditionsbunden.

– Semlor är ju så gott, det kan man äta när som helst. Jag tar en med mej hem och äter den med varm mjölk lite senare i dag, säger Ellen och tar en prinsessbakelse hon med.

Hos Tammerfors Konditori lyser semlan med sin frånvaro, där håller de lite på sin premiär.

– Det är faktiskt ingen som har frågat efter semlor här, kunderna kanske vet att vi alltid börjar sälja våra semlor efter trettonhelgen, säger Nathalie Hjälm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!